| |     Español | english  
Naslovna
Novi vizni režim za državljane Višenacionalne Države Bolivije

Od 10. februara 2023. godine za nosioce svih vrsta bolivijskih pasoša potrebne su vize za ulazak u Republiku Srbiju. Konkursi za sufinansiranje projekata Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu od 1. do 15. februara 2023. godine raspisuje dva konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. 

Konkursi se mogu pronaći na sledećem linku: http://dijaspora.gov.rs/konkursi2023.phpJavni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić raspisao je javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. 

Predlog za dodelu nacionalnog priznanja može podneti:

- organizacija dijaspore i organizacija Srba u regionu,

- udruženje čije su delatnosti ili deo delatnosti, usmerene na oblast za koju se predlaže dodela nacionalnog priznanja,

- crkve i verske zajednice.

Uvid u raspisani javni poziv može se izvršiti na sledećem linku https://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/

  

 Govor ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića na sednici SB UN povodom izveštaja o radu UNMIK

18. oktobar 2022. godine

Poštovani predsedniče Saveta bezbednosti,

Uvaženi članovi Saveta bezbednosti,

Poštovana specijalna predstavnice,

Čast mi da se ponovo obraćam ovom uvaženom telu Ujedinjenih nacija i da danas razmatramo novi izveštaj generalnog sekretara o radu misije UN na teritoriji naše južne pokrajine, na Kosovu i Metohiji.

Želim da zahvalim generalnom sekretaru i specijalnoj predstavnici generalnog sekretara i šefu UNMIK-a na podnošenju izveštaja. Prepoznajemo napore koje gđa Zijade ulaže u obavljanju ove veoma odgovorne funkcije, naročito imajući u vidu neophodnost sveobuhvatnog sagledavanja i kompleksnost situacije na terenu.

I ovom prilikom želim da naglasim da Republika Srbija visoko uvažava aktivnosti UNMIK na Kosovu i Metohiji, formirane Rezolucijom SB UN 1244. Zalažemo se za njeno kontinuirano delovanje u neizmenjenom i nesmanjenom obimu i kapacitetu, a posebno imajući u vidu da Misija još uvek nije ispunila osnovni cilj svog mandata - miran i normalan život svih građana naše južne Pokrajine.


Opširnije...
Istraživanje o državljanima R. Srbije koji žive u inostranstvu

Republički zavod za statistiku, u periodu od 1. do 31. oktobra 2022. godine, sprovodi: „Istraživanje o državljanima Republike Srbije koji žive u inostranstvu“. Pozivamo državljane Republike Srbije koji, sa svim članovima svog domaćinstva ili kao samačko domaćinstvo, žive u inostranstvu da učestvuju u istraživanju. Svrha sprovođenja ovog istraživanja jeste da dobijemo što potpuniju sliku o brojnosti i osnovnim demografskim, migratornim, obrazovnim karakteristikama naših građana u inostranstvu. Ukoliko želite da učestvujete u istraživanju, potrebno je da se registrujete i popunite upitnik na sajtu Republičkog zavoda za statistiku https://www.stat.gov.rs/Selaković: Intenzivna diplomatska aktivnost u Njujorku, afirmisali smo našu politiku

24. septembar 2022. godine 

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je delegacija Srbije završila veoma intenzivnu diplomatsku aktivnost u Njujorku u okviru 77. Generalne skupštine UN, da je održao ukupno 100 sastanaka na marginama tog zasedanja, a da je potpisano 12 sporazuma, protokola i memoranduma sa predstavnicima država sa kojima je imao priliku da se sastane.

Ministar Selaković je naveo da je Generalna skupština UN bila prilika da se na marginama tog zasedanja održi niz sastanaka sa kolegama ministrima spoljnih poslova iz više država sveta i sa predstavnicima kako SAD, odnosno njihovog Kongresa, tako i sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta, Alijanse civilizacija, ali i Svetskog ekonomskog foruma.


Opširnije...
Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

22.09.2022.

„Poštovani predsedniče Generalne skupštine, uvaženi generalni sekretare, ekselencije, dame i gospodo,

Izuzetna mi je čast da vam se obratim u ime Republike Srbije. Ne zamerite, zbog ograničenog vremena, danas ću preskočiti teret formalnosti, kurtoazna obraćanja, pozdravljanje prisutnih i odsutnih i govoriti direktno o suštini onoga zbog čega smo se sastali. Ja sam ovde po ko zna koji put. Težina trenutka u kojem se nalazimo obavezuje me da sa vama podelim teške reči, ali istinite. Sve što danas ovde radimo deluje, najblaže rečeno, impotentno i bledo.

Naše reči odzvanjaju šuplje i prazno spram stvarnosti sa kojom smo suočeni. A ta stvarnost je da ovde zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema i skoro svi vode računa samo o zadovoljavanju svojih interesa, neretko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava, bacajući pod noge Povelju UN i druge dokumente na kojima je ova organizacija zasnovana. Za to nije kriv ni Antonio Gutereš ni bilo ko iz UN, već one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o zadovoljenju sopstvenih političkih, ekonomskih i na žalost, vojnih ciljeva.


Opširnije...
Predsednik Vučić predsedavao Samitom u okviru inicijative Otvoreni Balkan

02.09.2022.  

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je Samitom u okviru inicijative Otvoreni Balkan zajedno sa predsednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom i predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Samitu su prisustvovali i predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Veću ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i ministar spoljnih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu.


Opširnije...
Selaković sa ministrom spoljnih poslova Paragvaja

7. avgust 2022. godine

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Bogoti sa svojim paragvajskim kolegom Hulijom Sesarom Ariolom sa kojim je razgovarao o jačanju političkog dijaloga, ekonomske saradnje i zahvalio mu na principijelnoj poziciji Paragvaja po pitanju Kosova i Metohije. Selaković i Ariola razgovarali su i o obeležavanju 140 godišnjice bilateralnih odnosa sledeće godine.

Selaković je, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije, prisustvovao ceremoniji inauguracije novog predsednika Kolumbije Gustava Fransiska Petra Urege.Uručenje zvanične opreme fudbalske reprezentacije Srbije

2. avgust 2022. godine

U prostorijama Ambasade danas je uručena zvanična oprema fudbalske reprezentacije Srbije gospodinu Luisu Bonjaninu predsedniku Fudbalskog saveza Argentine za cerebralnu paralizu.

U ovoj opremi, u novembru ove godine, nastupaće mladi argentinski sportisti iz ovog saveza, koji će igrati za ekipu Srbije na fudbalskom turniru, svojevrsnoj simulaciji predstojećeg svetskog prvenstva u Kataru. Na turniru će biti predstavljene sve zemlje koje su izborile plasman na Mundial. Ovom prilikom zahvaljujemo Fudbalskom savezu Srbije na podršci ovoj inicijativi, a pre svega na donaciji opreme.Poseta kancelariji Počasnog konzulata Srbije u Paragvaju

17. jul 2022. godine

Tokom boravka u Asunsionu, otpravnik poslova a.i. Dejan Blagojević posetio je kancelariju Počasnog konzula Srbije u Paragvaju, gde je imao srdačan sastanak sa počasnim konzulom Horheom Hjusićem.Zvanična poseta Paragvaju

18-19. jul 2022. godine

Otpravnik poslova a.i. Dejan Blagojević učestvovao je na poslovnom forumu “Expo Rueda 2022” u Asunsionu u okviru tradicionalnog poljoprivrednog sajma, gde se sastao sa brojnim predstavnicima paragvajskog državnog i privatnog sektora. 

Tokom boravka u Paragvaju, imao je i veoma sadržajan sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova ove države sa generalnom direktorkom za bilateralnu politiku ambasadorkom Sintijom Filartiga Lakroa, generalnim direktorom za spoljnu trgovinu i investicije ministrom Albertom Kabaljerom i direktorom za Evropu savetnicom Anom Marijelom Ajalom. 

 Putovanje maloletnih lica preko državne granice Srbije

15. jul 2022. godine

Imajući u vidu aktuelnu turističku sezonu, obaveštavamo da maloletnim licima, stranim državljanima, kada putuju sama, nije potrebna saglasnost roditelja prilikom prelaska državne granice Srbije.

Kada je reč o državljanima Srbije, maloletna lica mlađa od 16 godina, kada putuju sama ili u pratnji drugog lica koje im nije roditelj ili zakonski zastupnik, moraju posedovati overenu saglasnost oba roditelja (ako zajednički vrše roditeljsko pravo) ili zakonskog zastupnika. Ukoliko dete putuje u pratnji jednog roditelja, nije potrebna pisana saglasnost drugog roditelja.  Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Argentine Osvaldom Narsisom Marsikom

21. jun 2022. godine

Selaković je poručio da Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa Argentinom, koja je, kako je naveo, naš važan partner u regionu Latinske Amerike i sa kojom imamo visok nivo političkih odnosa. U tom kontekstu, preneo je da je naša zemlja zainteresovana za dalje jačanje političkog dijaloga sa Argentinom, istakavši naš interes za realizaciju posete ministra inostranih poslova Santjaga Kafiera Srbiji.


Opširnije...
Predsednik Vučić položio zakletvu

31.05.2022.  

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu na Jedanaestoj posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu i stupio na dužnost u drugom mandatu.  


Opširnije...
Predsednik Vučić na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma

25. maj 2022. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u švajcarskom gradu Davosu, gde je prisustvovao godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma. Tokom dvodnevnog boravka u Davosu, predsednik Vučić učestvovao je na sesiji Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana, kao i u diskusiji na temu Uspostavljanje mira, obnavljanje rasta i ostvarivanje održivosti.


Opširnije...
Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju

Od 3. maja 2022. godine prestale su da važe sve restriktivne mere u vezi sa zaraznom bolešću COVID-19. Srpski, kao i strani državljani nisu više u obavezi da imaju negativan PCR/antigenski test, kao ni sertifikat o vakcinaciji/preležanoj bolesti da bi ušli u Srbiju.

https://www.mfa.gov.rs/lat/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak   eKonzulat: mogućnost on line podnošenja zahteva za vize D

Obaveštavamo da se od 24. maja zahtevi za izdavanje vize D – za zapošljavanje u Republici Srbiji, mogu vršiti putem  on line aplikacije na sledećem linku
https://econsulate.gov.rs/

U najskorije vreme će se primena elektronske aplikacije proširiti i na druge vrste viza D.

 Izbori - video RIK-a o glasanju u inostranstvu

 

https://www.youtube.com/watch?v=ILUUF9Jk4eE&list=TLGG6SJoYpuktncxMTAzMjAyMg&t=1sКонкурс за суфинансирање пројеката

Обавештавамо да је МСП Н. Селаковић 14. фебруара о.г. донео одлуке бр. 51/30-2022/01 и бр. 52/30-2022/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.


Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:

www.mfa.gov.rs

www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Захтев за упис у бирачки списак за бираче који ће гласати у иностранству

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству. Захтев преузети овдеПријављивање за гласање у иностранству до 12. марта

Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе: 

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.


Opširnije...
Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.


Opširnije...
Дан државности Републике Србије

Поводом обележавања Дана државности Републике Србије, упућујемо вас на следећи линк:


https://drive.google.com/file/d/1-IZNdQw5-IatJWLh_XUBZr-9N-xrsOgT/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1-MwafmeAEUA0iHaMzH9F-J-0LtbErJJt/view?usp=sharing

 Признање сертификата о вакцинацији Р. Србије

Обавештавамо да је 15. новембра ове године, Европска комисија донела одлуку о признавању COVID сертификата Р. Србије, као еквивалентним дигиталним COVID сертификатима ЕУ, чиме је успостављен међусобни реципроцитет.Režim ulaska u Republiku Srbiju - Uredba Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19

Vlada Republike Srbije je, 15. decembra 2020. godine, donela Uredbu o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, kojom su određene odgovarajuće mere, kao i uslovi, način sprovođenja, izvršioci i sredstva za sprovođenje tih mera.

Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, licima koja dolaze u Republiku Srbiju, dozvoljen je ulazak, u skladu sa Uredbom, pod uslovom da poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, ne stariji od 48 sati od datuma izdavanja rezultata. Više informacija naćićete na sledećim linkovima: 

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularne-vesti/124-2013-12-02-15-07-40/22920--20-pcr-?lang=cyr

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/teme/corona19172020?lang=cyrБеоград добија Центар за четврту индустријску револуцију

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

 


Opširnije...
Опроштајна посета Уругвају

Поводом завршавања дипломатске мисије, Амбасадор Баћовић је имала више сусрета са уругвајским званичницима и представницима различитих институција. Ова посета је завршена пријемом и разговором са заменицом МИП-а Уругваја Каролином Аће Батље, која је у одсуству МИП-а вршила дужност. Аће је захвалила на посети и оценила да су односи две земље врло добри те да са њихове стране постоји интерес за унапређење и диверсификацију. Амб. Баћовић је захвалила на принципијелном ставу по питању КиМ и потврдила нашу спремност за сарадњу, како на међународном тако и на билатерлном плану. РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:


Opširnije...
Одлукa о додели националних признања

Одлуке о додели националних признања за изузетан допринос , резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и  матичне државе и Срба у региону, можете наћи на следећим линковима:


www.mfa.rs
www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

 


Opširnije...
Председник Вучић примиo акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Аргентине

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Аргентине Освалда Нарсиса Марсика и пожелео му добродошлицу, изразивши уверење да ће својим дипломатским искуством и посвећеним радом допринети унапређењу односа две земље.


Opširnije...
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову

"Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.


Opširnije...
Параглајдинг репрезентација Србије на светским такмичењима у Аргентини

Амбасада је имала част и задовољство да дочека нашу репрезентацију у парглајдингу која, у организацији Ваздузопловног савеза Србије, током октобра и новембра учествује на светским такмичењима у Аргентини. У питању су први спортски догађаји на светском нивоу, који се организују у Аргентини од наступања пандемије марта прошле године.
Репрезентација Републике Србије, у саставу Жељко Овука, Предраг Дудић, Срђан Ристановић и Марко Милутиновић,  је освојила четврто место на Светском купу који је одржан у провинцији Ла Риоха у конкуренцији двадесет и четири државе.
Од сутра наши спортисти учествују на Светском првенству у провинцији Тукуман. Желимо им пуно среће и наставак успешног такмичења. Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања

Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.


Opširnije...
Захвалност Аргентини на подршци територијалном интегритету Србије

Mинистар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са замеником министра спољних послова Аргентине Паблом Тетамантијем, оценивши том приликом да су пријатељски односи двеју земаља заснoвани на међусобном разумевању и подршци.


Opširnije...
Састанак на високом нивоу посвећен обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Састанку на високом нивоу, посвећеном обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, и том приликом истакао да је ово јединствена прилика да се разговара о свим питањима од заједничког интереса, као и да се граде нови мостови пријатељства и сарадње.


Opširnije...
Одлуке о суфинансирању пројеката

Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре, можете наћи на следећим линковима:

www.mfa.rs
www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.


Opširnije...
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.


Opširnije...
Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.

 


Opširnije...
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.

На самиту видео-порукама учествује велики број светских лидера и званичника међународних организација, између осталих и генерални секретар УН Антонио Гутереш, председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, британски и канадски премијер Борис Џонсон и Џастин Трудо, немачка канцеларка Ангела Меркел и многи други.


Opširnije...
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу. 


Opširnije...
Кампања заштите имовинских права Срба у Федерацији БиХ

Обавештавамо грађане Републике Србије да је у Федерацији БиХ у току усклађивање података o некретнинама катастра и земљишних књига, тзв. хармонизација података. Приликом овог процеса припадници српског народа могу да изгубе право на имовину која је у њиховом власништву или поседу.


Opširnije...
Председник Вучић примиo акредитивна писма амбасадора који покривају Србију на нерезиденцијалној основи

Председнику Републике Србије Александру Вучићу су данас акредитивна писма предали амбасадори, који своје земље представљају на нерезиденцијалној основи, и то: 


Opširnije...
Изложба „Несврстани свет“ увод у обележавање 60 година Покрета несвртаних земаља

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, заједно са потпредседницом Владе и министарком културe и информисања Majом Гojкoвић и директорком Музеја афричке уметности Маријом Алексић, отворио је изложбу „Несврстани свет“ и том приликом најавио низ манифестација које ће Србија организовати у склопу обележавања 60. година од настанка Покрета несврстаних земаља. 


Opširnije...
Омаж Х. Л. Борхесу

Поводом 122 годишњице рођења Хорхе Луис Борхеса, министарство културе Аргентине је организовало традиционално низ свечаности које су почеле традиционалним гашењем свећа на торти, које већ 36 година приређује Марија Кодама и међународна фондација Хорхе Луис Борхес. 


Opširnije...
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“

Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!


Opširnije...
JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PREDLOGA ZA DODELU NACIONALNIH PRIZNANJA ZA IZUZETAN DOPRINOS, REZULTATE I ZASLUGE U OBLASTI OSTVARIVANJA SARADNJE I JAČANJA VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, KAO I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Ministar spoljnih poslova N. Selaković doneo je odluku o raspisivanju javnog poziva za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Predloge za dodelu nacionalnog priznanja može podneti:
- Organizacija dijaspore i organizacija Srba u regionu,
- Udruženje čije su delatnosti ili deo delatnosti, usmerene na oblast za koju se predlaže dodela nacionalnih priznanja,
- Diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije,
- Crkve i verske zajednice
- Predlog za dodelu nacionalno priznanja „Majka Srbija“ mogu podneti i jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji.

Uvid u konkurs moguće je izvršiti na sledećim linkovima:

https://www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu - 22. jul 2021.

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je Konkurs za sufinansiranje projekata, koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore. Konkurs traje od 22. jula do 06. avgusta 2021. godine.

Uvid u raspisane konkurse za sufinansiranje projekata možete izvršiti na sledećim linkovima:

https://www.mfa.rs/ 
https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер

Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.


Opširnije...
Србија остварила велики успех у области дигитализације

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.


Opširnije...
Селаковић позвао представнике чланица ПНЗ да се у октобру окупе у Београду

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић обратио се данас на Министарској конференцији Покрета несврстаних земаља (ПНЗ) и том приликом је упутио позив представницима чланица да се окупе у Београду, 11. и 12. октобра, када ће бити обележена 60. годишњица од одржавања прве Конференције Покрета несврстаних у Београду 1961. године.


Opširnije...
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација

Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.


Opširnije...
КАНДИДАТУРА СРПСКЕ НАУЧНИЦЕ ЗА ПРЕСТИЖНУ ЕВРОПСКУ НАГРАДУ У ОБЛАСТИ БИОМЕДИЦИНЕ

 

Обавештавамо да сви грађани Србије, пропадници дијаспоре, као и пријатељи Србије, могу од данас гласати за српску научницу Гордану Вуњак-Новаковић, која је у финалу престижне Европске награде за проналазаче номинована у категорији Животно дело за иновативни допринос у биомедицини.


Opširnije...
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону позива удружења из региона и дијаспоре да се региструју на нову онлајн веб платформу која омогућава дигитализовано конкурисање за све будуће конкурсе намењене суфинансирању пројеката. Након извршене регистрације, удружење ће имати увид у све актуелне конкурсе на које може да аплицира.

https://konkursi.dijaspora.gov.rs/

УКОЛИКО ЖЕЛИТЕ ДА СЕ РЕГИСТРУЈЕТЕ КЛИКНИТЕ НА ЛИНК ИЛИ НА СЛИКУ
Упутства за регистрацију и за аплицирање на све активне конкурсе налазе се на самој веб платформи. Видео снимак са онлајн конференције на којој смо детаљно представили рад нове веб платформе за суфинансирање пројеката удружења из региона и дијаспоре можете погледати на следећем линку: ВИДЕО КОНФЕРЕНЦИЈА: Представљање онлајн конкурса за суфинансирање удружења
 Онлајн конференција УСДСР о новом дигитализованом начину конкурисања за суфинансирање пројеката

    Поштовани суграђани обавештавамо вас да УСДСР организује онлајн конференцију на којој ће представити нови, дигитализовани начин конкурисања за суфинансирање пројеката организација и удружења. Конференција ће се организовати у петак 28. маја, у 10:00 часова, преко платформе Webex.

    Након уводног обраћања директора УСДСР Арно Гујона, обратиће се и Владимир Котуровић, самостални саветник у УСДСР, који ће представити наведени пројекат, након чега су предвиђена питања учесника конференције.

    Пријава се може обавити путем линка https://forms.gle/Q3EDgQBVs2hS7Lx97, након пријаве добија се приступни линк ка конференцији на мејл. Напомињемо да је потребно пријавити се 30 минута пре почетка, у 09:30 часова, ради тестирања линка.Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“

У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.

Том приликом, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је та услуга један од показатеља доброг развоја наше државе, која, како је истакао, постаје магнет за озбиљне стране компаније, које доводе велики број радника из других земаља да би радили у Србији.

 


Opširnije...
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.

Током разговора, председник Вучић и Јан Кејс Мартејн посебно су се осврнули на мере подстицаја и усвојена три пакета мера за помоћ привреди и грађанима, којима је очувана макроекономска стабилност и чак постигнута већа стопа запослености. Мартејн је поздравио одговорну економску политику Србије и успешно управљање кризом током пандемије.


Opširnije...
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.

Председник Вучић је захвалио др Клугеу на личном ангажовању и подршци током актуелне пандемије, посебно на техничкој помоћи и експертизи. Овом приликом упознао је званичника СЗО са резултатима имунизације у Србији и плановима како да се вакцина обезбеди свим грађанима који буду желели да је приме.


Opširnije...
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.

Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације.


Opširnije...
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.


Opširnije...
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид. 

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.

 


Opširnije...
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.
 


Opširnije...
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.


Opširnije...
Republika Srbija u Mesecu Frankofonije

Republika Srbija, kao pridružena članica Frankofonije, zajedno sa celom frankofonom zajednicom u svetu obeležava "Mesec Frankofonije". Za sve ljubitelje srpske kulture i francuskog jezika Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je priredilo bogat program, a Ambasada Republike Srbije u Buenos Ajresu poziva da otkrijete raznolikost i bogatstvo srpske kulture na francuskom jeziku na sledećem linku (potrebno je kopirati link)

file:///C:/Users/USER/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/Content.Outlook/1P91RPD3/Serbie%20au%20Mois%20de%20la%20Francophonie%202021.pdf

 

17. mart 2021. godine

 Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.

„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.

 


Opširnije...
Одржан први састанак Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније

У Министарству спољних послова Републике Србије данас је одржан први састанак интерресорне Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније, чији је председник министар спољних послова Никола Селаковић.


Opširnije...
Уручивање признања у Амбасади Републике Србије у Аргентини

https://es-la.facebook.com/embajadadeserbiaenargentina/videos/492439861921926/

Амбасада Републике Србије  у Буенос Ајресу је поводом Дана државности уручила признање 


Opširnije...
Буенос Ајрес у бојама српске заставе

Поводом Дана државности Републике Србије, град Буенос Ајрес је осветлио српском заставом зграду „Usina del Arte“ и „Floralis Genérica“, цвет који представља међународни симбол Буенос Ајреса. Ова изузетна част нам је учињена као знак богате билатералне сарадње и поштовања према Републици Србији. 


Opširnije...
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.

 


Opširnije...
Срећан Дан државности Републике Србије! Happy #Statehood Day of the Republic of Serbia! Feliz Día Nacional de la República de Serbia!


Message from @MFASerbia

https://www.youtube.com/watch?v=Jh6idN_HKsQ&ab_channel=MFAoftheRepublicofSerbiaВучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.

 


Opširnije...
Србија одаје почаст жртвама Холокауста

Република Србија, данас 27. јануара, одаје почаст жртвама Холокауста и позива на поштовање сећања на страдале током Другог светског рата.

Као једна од чланица Међународног удружења за сећање на Холокауст (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA), Република Србија активно учествује у раду ове организације доприносећи тиме изградњи међународне културе сећања на жртве најстрашнијег злочина у двадесетом веку.

Потреба за континуираним подсећањем на страхоте Холокауста утврђује моралну обвезу сваког појединца и друштва да се на индивидуалном и колективном нивоу одржава сећање и промишља о последицама и наслеђу Холокауста у савременом добу.

Република Србија је једна у низу демократских држава која охрабривањем развоја, пре свега, образовних програма о историји Холокауста, настоји да укаже на неизоставну потребу актуелног и будућег сагледавања масовног страдања Јевреја у Другом светском рату као једног од највећих злочина у историји човечанства.Селаковић и Гујон честитали Савиндан

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.


https://twitter.com/MFASerbia/status/1354114539248300032?s=09

https://youtu.be/_Wt14zD4nDQ


Opširnije...
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Наш трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер то је тип друштва којем тежимо. На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање веза са традиционалним пријатељима, са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и градња нових партнерских односа са САД. Један од најважнијих задатака наше спољне политике је и унапређење положаја и заштита права и идентитета нашег народа у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори. Све су то веома важни и врло често комплементарни циљеви, истиче Никола Селаковић.

 


Opširnije...
УПУТСТВО о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID-19

На основу члана 2. став 1. тачка 11а) и члана 53. став 1. тачка 5) Закона о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник РС”, бр. 15/16, 68/20 и 136/20), члана 15. став 4. Закона о државној управи („Службени гласник РС”, бр. 79/05, 101/07, 95/10, 99/14, 30/18 – др. закон и 47/18) и члана 4. став 4. Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести („Службени гласник РС”, број 151/20), на предлог Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут”,
Министар здравља доноси УПУТСТВО


Opširnije...
Садржина захтева који се упућује Привредној комори Србије

На основу Упутства о допуни Упутства о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID-19 Број 110-00-519/2020-01 (Службени Гласник Републике Србије Број 4/2021), у наставку достављамо информацију о садржини захтева који Привредној комори Србије достављају домаћи и страни држављани који најављују улазак у Србију из пословних разлога

* Напомена: Лица која из пословних разлога улазе у Републику Србију и долазе из држава са неповољном епидемилошком ситуацијом (осим Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Северне Македоније и Црне Горе за које је улаз у Републику Србију дозвоњен без RT-PCR теста на присуство вируса SARS-CoV-2) и која поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, не старији од 48 часова нису у обавези да доставе предходно обавештење Привредној комори Србије

Захтев се упућује Привредној комори Србије  48 сати пре планираног уласка у Србију на мејл адресу inocovid19@pks.rs

 


Opširnije...
РАСПИСАН КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

Обавештавамо да је Министарство културе и информисања Републике Србије расписало конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дeлa српске књижевности у иностранству у 2021. години, који је отворен од 19. јануара до 9. марта 2021. године. Текст конкурса и nратећи пријавни обрасци се налазе на интернет страници Министарства културе и информисања www.kultura.gov.rs.
Право yчeшћa на овом конкурсу имај  установе, уметничка и друга удружења и организације/правна лица,а која су регистрована у Републици Србији и изван територије Републике Србије, односно професионални страни издавачи регистровани искључиво или претежно за издавачку делатност, ван територије Републике Србије.Опроштајна посета амбасадора Републике Аргентине

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Републике Аргентине Естанислаоа Завелса и захвалио му на значајном доприносу који је својим дипломатским умећем дао билатералним односима.

Председник Вучић је амбасадору Завелсу захвалио на принципијелном ставу Аргентине да поштује територијални интегритет и суверенитет Србије, као и на подршци у међународним организацијама по том питању, и додао да Србија сматра Аргентину истинским пријатељем.

Двојица саговорника су се сагласили да су дугогодишње пријатељство и међусобно разумевање чврста основа да Србија и Аргентина интензивирају политички дијалог и оснаже економску сарадњу, као и сваку другу сарадњу од обостраног интереса.

Амбасадор Завелс је изразио захвалност за подршку коју је имао током рада у Београду. Он је издвојио неколико области у којима види значајне могућности за сарадњу, попут пољопривреде, енергетике, као и науке и истраживања.

Председник Вучић и амбасадор Завелс су изразили наду да ће вакцинација допринети да Србија и Аргентина, као и читав свет, превазиђу изазове пандемије и посвете се даљем економском развоју.

Председник Вучић је амбасадору Завелсу пожелео много среће у будућем приватном и професионалном животу.

Београд,
14. јануар 2021. године"ВЕЛИКАНИ ИСТОРИЈЕ, БРОЈНА ЛИЦА ЈЕДНОГ ГЕНИЈА" текст објављен 06.01.2021. у Ла Пренса, написао Пабло Де Вита

http://www.laprensa.com.ar/497717-Los-multiples-rostro-de-un-genio.note.aspx

ЛА ПРЕНСА                                                                                                                       

ВЕЛИКАНИ ИСТОРИЈЕ
БРОЈНА ЛИЦА ЈЕДНОГ ГЕНИЈА

06.01.2021.
Написао Пабло Де Вита

 


Opširnije...
Вучић: Србија по расту прва у Европи

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала раст од минус 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.
Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.

Такође, председник је нагласио да су у нашој земљи грађене и обновљене болнице, те да су две болнице изграђене за само четири месеца.

Рекао је да се држава борила да набави респираторе, маске, рукавице, скафандере, лекове, све што је било потребно и указао је да се ради на 10 општих болница широм Србије, додајући да су све то биле велике ствари које су могуће само на основу успеха реформи из 2014, доношењем Закона о раду, који је донео одличне резултате и мерама фискалне консолидације.

„Ово су резултати које Србија никада није имала. Kада је Србија била прва у Европи по стопи раста? Добићемо 31. марта резултате да се потврди да је Србија број један у Европи. То све је било могуће захваљујући људима који су веровали у тешке промене“, рекао је Вучић.

 


Opširnije...
Министар Селаковић примио у опроштајну посету амбасадора Аргентине

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Аргентине Естанислаом Савелсом који завршава мандат у нашој земљи.

Министар Селаковић рекао је да је Аргентина један од најважнијих партнера Србије у региону Латинске Америке, да две земље везује дугогодишње пријатељство, одлични односи и заједничко залагање за поштовање међународног права.

Шеф српске дипломатије истакао је интерес Србије за интензивирање политичког дијалога са Аргентином, као и за реализацију посета на високом и највишем нивоу.

Такође, саговорници су се сагласили о потреби унапређења сарадње две земље у свим областима од заједничког интереса, нарочито економске сарадње.

Циљ нам је да са Аргентином интензивирамо привредну сарадњу која би водила повећању трговинске размене и покретању узајамних инвестиција, рекао је Селаковић.

Селаковић је посебно захвалио Аргентини на подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије и принципијелном ставу о непризнавању ЈПНК.

На данашњем састанку разговарано је и о сарадњи у међународним организацијама по питањима од заједничког интереса.


Београд,
8. јануар 2021. године
 Marina Abramović na festivalu Santiago a Mil 2021

U periodu od 6 do 27. januara najpoznatija svetska umetnica performansa, predstaviće 6 video radova koje možete pratiti preko linka https://www.santiagoamil.cl/Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

3.1.2021.

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.

Он истиче да и именовање директора Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону први пут после готово седам година откако је управа формирана у оквиру Министарства спољних послова, говори да је то један од приоритета деловања министарства на чијем је челу.

Селаковић напомиње да се тренутно увелико ради на формирању плана како да дијаспора постане видљивија и ван граница Србије и у самој матици.

„Сваки човек у дијаспори је потренцијални лобиста за интересе наше земље и народа и треба да нађемо прави начин да то искористимо", навео је он.

Да може много да се уради на том плану, Селаковић илуструје податком да само у Швајцарској, у 24 града постоје српска културно-уметничка друштва, што је више од 3.000 младих људи који се окупљају зарад очувања наше традиције, културе, српског језика и историје.

„Ако су у 24 града били у стању да организују таква друштва, то говори о ентузијазму људи. Kолики ентузијазам, енергија, љубав постоји код тих људи. Дајте да видимо како да помогнемо и да искористимо ту добру вољу и потенцијал код тих људи", указује министар.

Наводи и пример једне исељеничке породице у Kанади, Вараклић из југозападне Србије, која сваке године за децу у Рашкој области пошаље божићне пакетиће. Они су, додаје, до сада само за те потребе дали стотине хиљада долара невладиним организацијама, али их ми овде, каже, не видимо.

„Не види држава, а то су људи који су успели радом у једној далекој земљи, као успешни привредници, који могу да буду озбиљни лобисти за Србију, за српске интересе, неко ко нас представља на најбољи могући начин", рекао је Селаковић.

Селаковић скреће пажњу и на то да је на челу Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону Арно Гујон, како каже, човек изванредне енергије, велике љубави према српском народу, коју је показивао у деловању према Србима на KиМ, тамо где су били озбиљно угрожени.

„Тиме је показао и дао пример многим нашим сународницима шта може појединац да уради. А, када тај појединац енергију, ентузијазам, љубав према људима, пренесе на деловање у оквиру државног система, мислим да су се створили предуслови да се у таквом деловању рађају добри резултати", рекао је Селаковић.


Извор: Танјуг
 Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

2.1.2021.

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.

Шеф српске дипломатије подсећа да је у једном броју представништава већ истекао четворогодишњи мандат амбасадорима и генералним конзулима, тако да ће се ући и у поступак именовања нових, након њиховог опозива.

Међу „упражњеним" местима је и амбасадор Србије у Kини.

„Вредно радимо на изналажењу најбољег могућег решења за нашег новог амбасадора у Kини и као што смо једног од најбољих људи у државном систему послали за амбасадора у САД, који ће, сигуран сам обављати функцију на најбољи могући начин, уверен сам да ће тако бити и за амбасадора у Пекингу", рекао је Селаковић.

Министар, који је спољнополитички ресор у влади преузео пре нешто више од два месеца, истиче да су се околности у свету, као и позиција Србије у њему променили, али се спољнополитички циљеви Србије не мењају: земља остаје стратешки посвећена европским интеграцијама, а, заједно са путем у ЕУ, јачаће и традиционална пријатељства са Русијом и Kином, уз уздизање на виши ниво и јачање нових партнерских односа са САД.

„На важном месту за Србију су и односи у региону, добросуседски односи, регионална сарадња, јер се то уклапа у сет наших услова европског пута. Али, и без европског пута, увек је важно крај кога живите, са ким живите, какве су вам комшије и какви су односи у комшилуку", каже Селаковић.

Истиче и да је од непроцењивог значаја питање Kосова и Метохије, као главног националног и државног питања Србије и спрског народа.

„Kада кажем да се околности мењају, али не и циљеви - наш циљ је и пре седам година била ЕУ, евроинтеграције, али погледајте који нам је тада био простор за деловање, када говоримо о економском аспекту, а који је данас. Промениле су се околности, а онда прилагођавате своје деловање тим промењеним околностима, што је могуће више", каже Селаковић.

Подсећа да је спољнополитичке приоритете у 2021. години навео и председник Републике, а да су очување мира и стабилности у региону апсолутни приоритет.

„Само у мирном и стабилном региону Западног Балкана и Југоисточне Европе, Србија може да се развија и економски, и културно, научно, у сваком погледу. Мир и стабилност у региону су 'sine qua non', без кога нема развоја и напретка. Србија се понашала, понаша се и понашаће се као фактор који стабилизује читав регион, који регион држи у миру, показујући да је то онај регион који свима највише доприноси", рекао је Селаковић.

Односи у региону су увек комплексни, а регион је, примећује министар Селаковић, на нашу велику жалост, оптерећен питањима на која не можемо да утичемо, а која се тичу прошлости.

Приступ Србије је да се тражи простор да се утиче на оно што се дешава данас и што ће се дешавати у будућности.

У том смислу, наводи и да је иницијатива тзв. „мини шенгена", за тржишно обједињавање региона, која је потекла од Александра Вучића и наишла на позитиван одговор премијера Албаније и Северне Македоније, једна од могућности да се за регион учини много више.

„Да покажемо колико можемо да учинимо више ако наступамо заједнички и ако тражимо заједничке имениоце, а не оно што нас раздваја и дели", указује Селаковић.

Kад је реч о односима са САД, Селаковић наводи да не би требало очекивати да велике државе мењају ставове онако како бисмо ми волели, желели или како ми замишљамо, али да је важно што је и сам амбасадор у Вашингтону, Марко Ђурић, нагласио да као свој задатак, између осталог, види и утицај на промену климе у билатералним односима са САД, као најважнијом државом у свету са којом је наша лоша комуникација у прошлости озбиљно утицала на положај српског народа и Србије.

„Уверен сам да ће Ђурић озбиљно радити на томе, са председником Вучићем, премијерком Брнабић, Министарством спољних послова, и да ће у значајној мери допринети промени те климе", рекао је Селаковић.

Истиче да је за Србију од изузетне важности да партнерске односе са САД уздигне на виши ниво.

„То је држава са којом у многим областима тесно сарађујемо и држава са којом морамо да се трудимо, и да не одустајемо од тога, да налазимо оно што су нам заједничке, додирне тачке, оно што је и добар пример наше сарадње у прошлости и да стварамо простор за такву сарадњу и у будућности", закључио је Селаковић.


Извор: Танјуг

 


 Новогодишња честитка Министарства спољних послова Републике Србије

На линковима у наставку можете погледати новогодишњу видео-честитку Министарства спољних послова Р. Србије,

на српском:

https://www.youtube.com/watch?v=pn7m-JUXf2A

и на енглеском језику:

https://www.youtube.com/watch?v=9lBa_AWOSjY
 Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД.

Према речима председника, Србија наставља са победничком политиком, у којој је она на првом месту, односно политиком због које ће наша земља и у наредне две године бити у прве три земље у Европи по стопи раста.

Предуслов тога, напоменуо је председник, јесте обрачун са криминалним групама, али и још већа улагања у полицију и војску.

„Србија је у 2020. години земља са највећим растом у Европи“, указао је председник Републике на годишњој конференцији за медије и додао да очекује склапање новог аранжмана са ММФ-ом, као и да се Србији до краја следеће или до почетка 2022. године подигне кредитни рејтинг на „инвестициони“, чиме би се наша земља изједначила по рејтингу са најразвијенијим земљама ЕУ.

Kао највећи успех 2020. године, Вучић је навео то што ће Србија завршити са највишом стопом раста у Европи, која се, како је рекао, очекује да ће бити од минус 0,75 одсто до минус један.

„Поносан сам што сам председник земље која је шампион у Европи по БДП-у“, истакао је Вучић и додао да је тим успехом Србије била задовољна и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Тај резултат, сматра председник Вучић, охрабриће Србију да убрза свој европски пут, али чувајући пријатеље који Србији нису окренули леђа када јој је било најтеже, а то су Русија и Kина.

Председник је истакао да ће бити настављено привлачење страних инвеститора, затим да ће се радити на улагању у пољопривреду, пре свега прехрамбену индустрију, обнову механизације, те дигитализацију пољопривреде.

Председник Републике такође је указао да је циљ да плате у јавном сектору пре краја године достигну 560 или 570 евра, при чему би у Београду износиле скоро 700 евра.

Вучић је подсетио да ће плате здравствених радника од 1. јануара бити повећане за пет одсто, док ће осталима у јавном сектору зараде бити повећане за 3,5 одсто и додатно од 1. априла још 1,5 одсто, док ће десетари, разводници и подофицири добити повећање за додатних 10 одсто. Напоменуо је да ће минимална зарада бити повећана за 6,6 одсто, а пензије од 1. јануара за 5,9 одсто, уз план да до краја 2021. просечна пензија буде 270 евра.
Председник је посебно истакао улагања у здравство, подсетивши да су отворене две нове ковид болнице и да се наставља са обнављањем и градњом здравствених објеката у целој Србији и нагласио да је Србија убедљиво прва у региону по броју хоспитализованих на 100.000 становника и да баш због тога има малу смртност, као и да је Србија ове године била међу прве три земље у региону по броју урађених ПЦР тестова.

Говорећи о туризму, председник је рекао да ће се наредне године радити на развоју Подунавља, од Апатина до Kладова, да ће се развијати Овчарско-кабларска клисура, као и наши планински центри.

У области културе и информисања, Вучић је рекао да је за следећу годину важна имплементација медијске стратегије, завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици, а најавио је улагања у музеје, а посебно је истакао премештање Музеја историје у зграду железничке станице. Навео је и да ће следеће године бити завршено подно грејање у Храму Светог Саве. 

Истакао је да ће држава наставити да брине и о нашим грађанима на KиМ, да нико не може да забрани Србији да помаже свом народу, нити да ће Србија одустати од помоћи нашем народу.

Србија је, како је нагласио, спремна да шаље лекове и вакцине и албанском становништву и истакао да ће у и наредном периоду наша земља водити политку мира у региону и да ће се трудити да сарађује и са Загребом, Сарајевом, Подгорицом и осталима.
 Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.

Као премијерка и неко ко води Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, осећала сам обавезу да прва примим вакцину како бих показала да верујемо у њу, али и у наше институције – Агенцију за лекове и медицинска средства Србије и стручна лица која су даноноћно радила на провери вакцине, рекла је она.

Председница Владе је, истичући да јој је част да уради овако нешто за земљу и буде прва која ће отворити пут за све грађане, пренела да је са председником Републике Александром Вучићем постигла договор о томе да њих двоје приме различите вакцине, те ће он највероватније примити следећу која буде стигла, највероватније кинеску.

Према њеним речима, у овом тренутку имамо вакцину конзорцијума "Фајзер-Бионтек", а у најскорије време се очекују и оне од кинеског "Синофарма", као и одређене количине руске "Спутњик В".

Она је изразила уверење да ћемо крајем првог квартала или почетком другог имати и вакцину компаније "Астра-Зенека", а након тога и "Модернину".

Као што смо и обећали, грађани ће имати на располагању све вакцине које имају дозволе у својим земљама и одобрења релевантних међународних агенција, а наравно проћи ће и све наше агенције и институте, указала је премијерка.

Према њеним речима, пред почетак вакцинације здравствених радника вакцину ће примити и министар здравља Златибор Лончар јер се трудимо да будемо пример и покажемо да смо сигурни у вакцине и институције.

Брнабић је истакла да је Србија, не рачунајући Велику Британију, прва земља у Европи која је добила вакцину "Фајзер–Бионтек", а трећа која је почела масовну имунизацију и кампању за давање вакцине – после Велике Британије и Швајцарске.

Урадили смо велику ствар и ни у једном тренутку се нећемо заустављати док се не заврши имунизација становништва, поручила је председница Владе.

Она је прецизирала да ће наша земља у јануару добити још 16.000 доза вакцине конзорцијума „Фајзер-Бионтек“, као и да ћемо заједно са другим вакцинама имати у јануару укупно милион доза, а током првог квартала укупно приближно два милиона доза.

Имамо динамику испорука „Фајзерових“ вакцина и како варира њихова прозводња, тако варира и испорука не само Србији, већ и свим земљама света. Очекивали смо 10.000 доза од „Фајзер–Бионтека“ у децембру, а стигло је 4.870 доза, објаснила је премијерка.

Србија је показала да може да се бори и да успе у томе ако сви раде тимски, поручила је Брнабић и ипак апеловала на све да почетак вакцинације не схватају као да је борба одмах и готова, већ да наставе да поштују све мере.

Да будемо сигурни и помогнемо здравственим радницима, па ћемо 2021. године полако скидати маске када се стекне имунитет, а до тада ово да гледамо не као победу, већ као почетак краја, закључила је председница Владе.

Након премијерке, вакцину је примила и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Дарија Кисић Тепавчевић, као и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Вакцину су примили и епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА проф. др Весна Шуљагић, као и академик Предраг Пешко, професор универзитета у Београду и Хајделбергу и редовни члан САНУ.

Прве количине вакцине стигле су у Србију 22. децембра, а данас ће их примити корисници домова за старе у Београду и Новом Саду.

Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина „Фајзер-Бионтек“.

Поред набавке вакцине међу првим државама у свету, чак пре земаља ЕУ, Србија је једна од ретких држава које су у рекордном року направиле и отвориле две Ковид болнице. Болнице капацитета 930 места у Батајници, односно 500 места у Крушевцу, умногоме доприносе повећању капацитета и јачању здравственог система у борби против вируса корона и практично, према речима председника Вучића, представљају споменик будућности и говоре о делима која је држава предузела за кратко време.

Такође, подсећања ради, у Србији су улагања у здравствену инфраструктуру била велика, те је од 2016. године обновљено 80 домова здравља и амбуланти, а у току су радови на шест великих домова здравља. Тако, више од 200 милиона евра уложено је у обнову, изградњу и опремање болница и више од 300 милиона у обнову клиника и специјализованих болница, а на многима су радови већ завршени, попут Универзитетске дечје клинике Тиршова, КБЦ Земун, КБЦ „Драгиша Мишовић“.

Апсолутни приоритет Владе Србије јесте успешан завршетак започетих пројеката здравствене инфраструктуре, али се огромна пажња посвећује и здравственим радницима, којима су до 2020. године повећане плате и то за 56,8% лекарима специјалистима, 66,9% медицинским сестрама, а значајна средства улажу се и у едукацију здравствених кадрова, као и у опрему и услове у којима раде.

Попут других земаља, и Србија се ове године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана. Са тим изазовима, Србија се боље суочила, него многе богатије и развијеније државе Европе и света.


Београд,
24. децембар 2020. годинеОГРАНИЧЕЊА УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

 Саопштење Министарства спољних послова

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу.

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.Селаковић: Многа искушења учврстила и ојачала пријатељство Србије и Парагваја

https://www.youtube.com/watch?v=OUSvJwS4ZwY&feature=emb_title

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је видео поруку парагвајском шефу дипломатије Федерику Алберту Гонзалесу Франку, поводом 70. годишњице успостављања дипломатских односа двеју држава.

Селаковић је истакао да Парагвај и Србија деле заједничке вредности, да желе да продубљују сарадњу, не само на дипломатском и политичком плану, већ и када је у питању трговина, те успостављање ближих и чвршћих културних, научних, спортских и свих других облика сарадње који између две пријатељске државе могу да постоје.

Шеф српске дипломатије подсетио је да су односи две државе успостављени 1950. године и нагласио да је Парагвај, као пријатељска земља, у прошлости успео да у тешким и великим кризама не попусти у пријатељству према Србији и да остане наш добар пријатељ и партнер, констатујући да многа искушења нису нарушила пријатељство две државе, већ су га додатно учврстила и ојачала.

„Искрено смо и од срца захвални на великој подршци и разумевању које сте нам пружали у тим тренуцима и коју нам пружате и данас, када се Србија труди да мирним и дипломатским средствима очува и ојача своју политику инсистирања на поштовању и очувању територијалног интегритета и државног суверенитета наше државе“, рекао је Селаковић.

Према његовим речима, подстакнути обележавањем за Србију значајног јубилеја и трагајући за коренима пријатељства и добре сарадње, наишло се на податак да је 1903. године, тадашњи председник Републике Парагвај Хуан Антонио Ескура, одговарајући на поруку о ступању српског краља Петра I Карађорђевића на престо, одговорио да ће се у будућности развијати још бољи и срдачнији односи између две земље и да та сарадња свакако треба да поседује једну добру и светлу будућност.

Такође, министар је указао и да су у Парагвају, са истим мотивима - трагајући за коренима добре и пријатељске сарадње, дошли до податка да је 1883. године постојала кореспонденција и комуникација између тадашњег шефа српске државе - краља Милана Обреновића и парагвајског председника Бернарда Кабаљера.

„Све је то наша добра, лепа прошлост којом се поносимо. Оно на шта данас можемо да утичемо, јесте овај садашњи тренутак и јесу наши будући односи. А у тој будућности, апсолутно сам уверен драге колеге и драги пријатељи, да, упркос великој географској удаљености, можемо да учинимо много више на зближавању наше две државе“, закључио је Селаковић.

Министар иностраних послова Парагваја Федерико Гонзалес је у видео поруци шефу српске дипломатије истакао је да је отворена нова етапа на путу продубљивања пријатељских веза наших народа, заснованих на општим принципима, као што је поштовање међународног права, а посебно стриктно поштовање принципа територијалног интегритета, позиције коју је Парагвај чврсто заступао кроз своју историју.

Министар Гонзалес нагласио је потребу да наставимо заједнички рад на јачању наших билатералних односа и интензивирамо активности које ће допринети просперитету и добробити наших народа.

Иначе, поводом обележавања 70 година од успостављања дипломатских односа Републике Парагвај и Републике Србије, 17. децембра је приређена и виртуелна изложба „Никола Тесла, енергија за будућност“ настала у сарадњи Музеја Николе Тесле са Музејем ИТАИПУ Гуарани.


Београд,
21. децембар 2020. годинеUSLOVI ULASKA U R. SRBIJU OD 20. DECEMBRA 2020.

Strani državaljani od 20. decembra neće moći da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 časova, bez obzira na to iz koje zemlje ulaze u Srbiju.
Za državljane R.Srbije, kao i za strane državljane koji imaju odobren privremeni ili stalni boravak u R.Srbiji, će važiti obavezna kućna izolacija u trajanju od 10 dana, ako nemaju negativan PCR test, s tim što se karantin može prekinuti dobijanjem negativnog PCR testa.
Informacije o režimu ulaska državljana R. Srbije i stranih državaljana u Republiku Srbiju nakon 20.12.2020. godine možete videti na sledećim linkovima:

https://www.srbija.gov.rs/sekcija/453027/covid-19.php

http://msp.rs/sr/index.php/teme/corona19172020?lang=cyrObeležavanje 70. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Republike Paragvaja

Povodom obeležavanja 70. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Paragvaja, Ambasada Republike Srbije sa zadovoljstvom poziva na svečano otvaranje virtuelne izložbe „Nikola Tesla, energija za budućnost“, dana 17. decembra u 18:00.
(Fejsbuk Ambasade Republike Srbije):
https://www.facebook.com/embajadadeserbiaenargentinaСАОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.                      

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.
 Deseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu

Udruženje novinara Srbije (UNS) uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova organizovaće 29. decembra ove godine Desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu.


Konferencija će zbog pandemije Covid-19 biti održana preko Zoom aplikacije. Tema Desete konferencije će biti rad medija, organizacija i rad udruženja Srba iz regiona i dijaspore tokom pandemije, te da li je i na koji način ona uticala na kvalitet rada i ekonomsku održivost medijske delatnosti Srba u dijaspori i regionu.


U drugom delu Konferencije biće predstavljen UNS-ov sajt www.umrezavanje.rs pokrenut povodom desete jubilarne Konferencije sa idejom da predstavlja platformu za umrežavanje medija i organizacija Srba iz regiona i dijaspore sa matičnom državom.


Prijave za učešće na konferenciji zainteresovani predstavnici medija, udruženja i organizacija mogu poslati na elektronsku adresu ana.petronijevic@uns.rs do 17. decembra.Knjiga žalosti povodom smrti Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja

     Povodom smrti Njegove svetosti, Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina irineja, otvorena je knjiga žalosti u Ambasadi Republike Srbije u Buenos Ajresu. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, molimo da izjave saučešća dostavite elektronski na e-mail: embajadaserbia@fibertel.com.ar .Srbija stvara mogućnosti

Na Linku koji sledi se mogu naći mere podrške razvoju inovativne privrede u Republici Srbiji, kao povoljnoj destinaciji za poslovanje, ulaganje u istraživanje i razvoj novih tehnologija.

https://inovacije.srbijastvara.rs/Учешће српске виолончелистке Ане Топаловић на Међународном онлајн фестивалу „Музички септембар“ у Тукуману

На Међународном онлајн фестивалу „Музички септембар“ у Тукуману, ће учествовати позната српска виолончелисткиња, Ана Топаловић, у суботу, 19. септембра у 21:00, изводећи Камерну Симфонију Бр. 4, композитора Лусио Бруно-Видела, који је написан за њу и који је први пут извела на фестивалу у Бечу, Аустрија.Prikazivanje srpskog filma KAD SVANE DAN u okviru ciklusa NEPROPUSTIVI FILMOVI u organizaciji Ambasade R. Srbije u Buenos Ajresu, DAIA-e i Univerziteta UCEMA

Kad svane dan

Serbija, Francuska, Hrvatska (2013)

Direktor Goran Paskaljevic - U glavnim ulogama Mustafá Nadarevic, Predrag Ejdus, Meto Jovanovski y Rade Kojadinovic
Trajanje 95 min. 

Trajler se može videti na sledećem linku

https://youtu.be/-R5tNKr85FMРЕЖИМ УЛАСКА ПО ЗЕМЉАМА У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ 14. јули 2020. године

Аргентина

Држављани Србије не могу ући у земљу осим ако су:
-лица која имају регулисани боравак;
-носиоци дипломатских и службених виза издатих од стране Министарства спољних послова Аргентине;
-у изузетним случајевима које одобрава Координационо тело Владе.

Држављани Аргентине као и страни држављани који могу ући у земљу подлежу одговарајућим санитарним процедурама (обавезан карантин од 14 дана).


Перу

Држављани Србије не могу ући у земљу осим ако су:
-лица која имају регулисани боравак;
-носиоци дипломатских и службених виза издатих од стране Министарства спољних послова Перуа;
-у изузетним случајевима које одобрава Координационо тело Владе.

Држављани Перуа као и страни држављани који могу ући у земљу подлежу одговарајућим санитарним процедурама (обавезан карантин од 14 дана).


Чиле

Држављани Србије не могу ући у земљу осим ако су:
-лица која имају регулисани боравак;
-носиоци дипломатских и службених виза издатих од стране Министарства спољних послова Чилеа;
-у изузетним случајевима које одобрава Координационо тело Владе.

Држављани Чилеа као и страни држављани који могу ући у земљу подлежу одговарајућим санитарним процедурама (обавезан карантин од 14 дана).

Уругвај

Држављани Србије не могу ући у земљу осим ако су:
-лица која имају регулисани боравак;
-носиоци дипломатских и службених виза издатих од стране Министарства спољних послова Уругваја;
-у изузетним случајевима које одобрава Координационо тело Владе.

Држављани Уругваја као и страни држављани који могу ући у земљу подлежу одговарајућим санитарним процедурама (обавезан карантин од 14 дана).

Парагвај

Држављани Србије не могу ући у земљу осим ако су:
-лица која имају регулисани боравак;
-носиоци дипломатских и службених виза издатих од стране Министарства спољних послова Парагваја;
-у изузетним случајевима које одобрава Координационо тело Владе.

Држављани Парагваја као и страни држављани који могу ући у земљу подлежу одговарајућим санитарним процедурама (обавезан карантин од 14 дана).DONETE ODLUKE O SUFINANSIRANJU PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA IZMEĐU MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE

Ovom prilikom informiasemo da je doneta odluka o izboru projekta, po javnom pozivu, koji je otvoren 18. maja 2020. godine.
Sve donete odluke se nalaze na sledecim linkovima:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdfNedelja inženjerstva 2020. -Nikola Tesla- virtuelna izložba

Imamo čast da obavestimo da će se u Tukumanu održati nedelja inženjerstva 2020, od 1. do 6. juna, u čast našem svetski poznatom naučniku, u organizaciji Nacionalnog tehnološkog univerziteta - Regionalnog fakulteta u Tukumanu, Museja Nikole Tesle u Beogradu i Ambasade Republike Srbije u Buenos Ajresu.

Izložba se može posetiti virtuelno posetiti.
 

                             Ambasadorka Republike Srbije, Jela Bacović, otvariće izložbu "Energija za budućnost: Nikola Tesla i razvoj hidroenergije" u ponedeljak, 01. juna u 20 časova.Dr Branimir Jovanović, bivši direktor Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, održaće predavanje „Nikola Tesla kao ličnost i naučnik“ u ponedeljak, 1. juna u 20 časova.REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANA U R. SRBIJU

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

U SKLADU SA ODLUKOM VLADE REPUBLIKE SRBIJE OD 22.05.2020. GODINE, OTVORENI SU SVI GRANIČNI PRELAZI ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU ZA STRANE I DOMAĆE DRŽAVLJANE.
ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU VIŠE NIJE POTREBNA DOZVOLA NI ZA ULAZAK STRANIH NI ZA ULAZAK DOMAĆIH DRŽAVLJANA. TIME JE PRELAZAK DRŽAVNE GRANICE REPUBLIKE SRBIJE VRAĆEN U UOBIČAJENI REŽIM.
SVIM LICIMA KOJA ULAZE U REPUBLIKU SRBIJU, UMESTO RANIJIH MERA IZOLACIJE I OBAVEZE POSTOJANJA NEGATIVNOG PCR TESTA- PRILIKOM PASOŠKE KONTROLE SE URUČUJE PISMENO OBAVEŠTENJE-ZDRAVSTVENO UPOZORENJE O MERAMA KOJIH SE TREBA PRIDRŽAVATI RADI SPREČAVANJA POJAVE, ŠIRENJA I SUZBIJANJA ZARAZNE BOLESTI COVID 19.
STRANI DRŽAVLJANI KOJIMA JE ROK VAŽENJA PRIVREMENOG BORAVKA U REPUBLICI SRBIJI ISTEKAO NAKON DANA PROGLAŠENJA VANDREDNOG STANJA U SRBIJI ZBOG EPIDEMIJE ZARAZNE BOLESTI COVID 19, MOGU UĆI U REPUBLIKU SRBIJU NAJKASNIJE DO 1. JULA 2020. GODINE I PODNETI ZAHTEV ZA PRODUŽENJE PRIVREMENOG BORAVKA U ROKU OD 30 DANA OD DANA ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU.
LICIMA KOJIMA JE PRILIKOM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU ODREĐENA MERA STAVLJANJA POD ZDRAVSTVENI NADZOR U TRAJANJU OD 14 DANA KUĆNE IZOLACIJE, SE OBUSTAVLJA DO DALJNJEG.Избори за народне посланике - лажни сајт за пријављивање и гласање

Поштовани грађани, обавештавамо да се појавио лажни сајт за пријављивање гласача из иностранства. Текст саопштења Министарства државне управе и локалне самоуправе у вези овог сајта је следећи:

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.

http://mduls.gov.rs/saopstenja/vazno-upozorenje-lazan-sajt-za-prijavu-za-glasanje-iz-inostranstva/PONOVLJEN KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je obnovilo raspisivanje konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu. Konkursi su otvoreni od 18. maja 2020. godine do 1. juna 2020. godine.   

Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja možete pronaći na

www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursiИзбори за народне посланике - наставак спровођења изборних радњи

Председник Републике Србије је 10. маја о.г. донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике ("Службени гласник РС", број 68/20), којом је, као датум одржавања избора, одређен 21. јун 2020. године.

Републичка изборна комисија (РИК), као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење 11. маја о.г. о наставку изборних радњи. Такође, РИК је донела Роковник за вршење изборних радњи према којем је утврђено да се захтеви држављана Р. Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30. маја 2020. године (до поноћи, локално време у Р. Србији). Решење РИК и Роковник се могу наћи на следећем линку:

https://www.rik.parlament.gov.rs/tekst/1553/izborna-dokumenta.php

Амбасада наставља са пријемом захтева држављана Р. Србије за гласање у иностранству и процесуирањем истих у складу са претходно достављеним инструкцијама.DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE

Na veb stranici Ministarstva kulture i informisanja možete pronaći spisak digitalnih sadržaja u oblasti kulture koje nude ustanove kulture Republike Srbije:
http://www.kultura.gov.rs

kao i pristupom na veb sajt Digitalna solidarnost:
https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

Ministarstvo kulture i informisanja je ustanovilo Pretraživač kulturnog nasleđa, koji obezbeđuje dostupnost informacija o kulturnom nasleđu Republike Srbije  koje se čuva u bibliotekama, arhivima, muzejima, galerijama, zavodima za zaštitu spomenika i drugim subjektima u kulturi. Cilj Pretraživača je podsticanje učenja i jačanja svesti i značaja kulturnog nasleđa. Pretraživač je dostupan na srpskom i engleskom jeziku i pristupa mu se preko linka: https://kultura.rs/

Takođe se mogu naći sledeći srpski filmovi na linkovima koji slede:

Pored mene, 2015, Stevan Filipović (drama,110 min)

http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=1314

 

Šejtanov ratnik, 2006, Stevan Filipović (fantastic comedy, 94 min)

http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=152

 

Šišanje, 2010, Stevan Filipović (drama,98 min)

http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=169

 

 

 

 

 

 ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Држављани Републике Србије који у Републику Србију долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке обавезно одређују мере карантина у трајању од 28 дана у установи затвореног типа ("Моровић", Шид, Митровачко поље, итд). Дакле, за грађане који долазе из поменутих држава мере карантина (а не изолације у кућним условима) је обавезна.

Такође, држављанима Републике Србије који у земљу долазе из држава које нису на горе наведеном списку одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано новим Корона вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 28 дана (изолација у кућним условима).VAŽNO: Protokol u slučaju kretanja turista od smeštaja do aerodroma

Državljanin R. Srbije je dužan da obavesti ovu Ambasadu o detaljima svog leta, da ima odštampanu kartu i boarding, da obavesti tačan put kojim će se kretati od smeštaja do aerodroma, da ima pri sebi odštampanu Notu (koju za te svrhe dostavlja Ambasada), kao i Sertifikat koji izdaje Ambasada o dozvoljenom kretanju, i broj telefona dežurne službe Ambasade.
Ukoliko ga zaustavi policija ili bilo koja služba za bezbednost, na putu do aerodroma, odmah treba da pozove dežurnu službu Ambasade i obavesti gde se tačno nalazi i koja služba za bezbednost ga je zaustavila.ВАНРЕДНО СТАЊЕ: ПРЕЛАЗАК ГРАНИЦЕ

Сви гранични прелази за путнике у друмском, железничком, ваздушном и водном саобраћају у Републици Србији затворени су од данас у 8 часова.

У складу са овом одлуком (https://www.srbija.gov.rs/vest/452772/zatvoreni-svi-granicni-prelazi-za-putnicki-saobracaj.php), на територију наше земље могу да уђу само транспортни камиони.САОПШТЕЊЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Влада Републике Србије донела је 19. марта нове одлуке (https://www.srbija.gov.rs/vest/452541/beogradski-aerodrom-zatvoren-za-medjunarodni-putnicki-saobracaj.php) у циљу сузбијања ширења вируса COVID-19, међу којима је и одлука да се међународни путнички авио-саобраћај са Аеродрома "Никола Тесла" у Београду обуставља до даљег.

Видео се може видети на следећем линку:

https://youtu.be/cKaIiDtRSB0

 

 ИЗБОРИ 2020: ПРЕКИДАЊЕ ИЗБОРНИХ РАДЊИ

У складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је 16.марта 2020.године, донела Влада Републике Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике расписаним за 26.април 2020.

Имајући виду наведено, дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије у иностранству прекидају изборне радњи, за време док траје ванредно стање, с тим да ће се изборни процес наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања. Постојећа изборна документација која укључује и примљене захтеве бирача за гласање у иностранству је обезбеђена и чува се до наставка спровођења изборних радњи.VAŽNO OBAVEŠTENJE!

VAŽNO OBAVEŠTENJE

U cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19, Konzularno odeljenje Ambasade će od 16.03.2020.g. do daljeg primati samo hitne i neodložne zahteve stranaka. Mole se građani da ne dolaze u Ambasadu, već da nas u hitnim slučajevima prethodno kontaktiraju preko mejla consuladoserbia@fibertel.com.ar ili na broj telefona +54 11 48112860.
Ova mera biće na snazi sve dok traje akutna opasnost od zaraze, a o njenom stavljanju van snage građani će biti obavešteni putem internet stranice Ambasade.
O merama koje je Republika Srbija preduzela sa ciljem sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom COVID-19, možete se informisati na sajtu:
Vlade Republike Srbije: https://www.srbija.gov.rs/ i
Ministarstva zdravlja Republike Srbije: https://covid19.gov.rs/
Informaciju o postupku na graničnim prelazima pri ulasku putnika u Republiku Srbiju možete naći na:
http://mup.rs/wps/wcm/connect/69970dea-4dae-4802-8b09-c4d8fc404953/LAT_SPISAK+PRIVREMENO+ZATVORENIH+GRANICNIH+PRELAZA.pdf?MOD=AJPERES&CVID=n3eYtT7Odluka Vlade Republike Srbije – COVID 19

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 15. марта о.г, донела Одлуку о изменама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешhу, којом се тачка 4. Одлуке мења и гласи:

„4. Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, страним држављанима надлежни органи привремено he забранити улазак у Републику Србију.

Mepa из става 1. ове тачке не примењује се на:

1) посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском caoбpaђajy. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском caoбpaћajy, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;

2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;

3) возопратно особње железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;

4) посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Републике Србије;

5) лица која су добила дозволу за улазак у Републику Србију и боравак или транзит кроз Републику Србију од радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, caoбpaћaja и инфраструктуре. Радно тело Владе одредиће услове и ограничења транзита, односно боравка лица којима је дата дозвола за улазак у Републику Србију;
6) хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем;

7) акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних
представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;
8) стране држављане који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији.”

2. Тачка 4a мења се и гласи:

„4a. Држављани Републике Србије и лица из тачке 4. став 2. подтач. 8) ове одлуке, који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, yпyћyjy се у изолацију у трајању од 28 дана, а домаћим држављанима и лицима из тачке
4. став. подтачка 7) ове одлуке који долазе из других држава, oдpeђyje се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано новим Корона вирусом SARS-CoV-2 трајању од 14 дана (изолација у куhним условима).”

Одлука је ступила на снагу 15. марта 2020. године и остаје на снази до даљег.

 ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУOбележавањe Националног дана Републике Србије, у салону "Никола Тесла"

Поводом обележавања Националног дана Републике Србије, Амбасада је прошле недеље организовала пријем у салону "Никола Тесла"ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА У ИНОСТРАТНСТВУ

Бирачко право имају држављани Р. Србије са пребивалиштем у Р. Србији, што је регулисано чланом 10. Закона о избору народних посланика. Наведени члан гласи: “Право да бира посланика и да буде биран за посланика има пунолетан пословно способан држављанин Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији”.
Поред личног присуства у Буенос Ајресу на дан избора 26. априла 2020. године, неопходно је да заинтересовани држављани претходно поднесу захтев за упис у јединствени бирачки списак према месту боравишта у иностранству, на начин описан у претходно објављеном Обавештењу:
а) уколико је лице уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда се овој Амбасади подноси само Захтев за упис у бирачки списак податка у иностранству 
б) уколико лице није уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда подноси два захтева:
- Захтев за упис у Јединствен бирачки списак и
- Захтев за упис у бирачки списак податка у иностранству.
Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (пасоша, личне карте) потребно је доставити електронским путем на адресе serbembaires@gmail.com и/или ministroserbia@fibertel.com.ar, поштом или  лично у просторијама Амбасаде Републике Србије у Буенос Ајресу, Marcelo T. De Alvear 1705, 1060 CABA.
Напомињемо да је законски минимум за отварање бирачког места у иностранству – 100 пријављених држављана Р. Србије са бирачким правом, те да ће бирачко место у овој Амбасади бити отворено уколико овај услов буде испуњен, а што ће бити познато након 4. априла. 4. МАРТА 2020. ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ СА БОРАВИШТЕМ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ


Јединствени бирачки списак, Обавештења
На основу члана 16. став 2. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 104/09 и 99/11) и тачке 8. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 15/12 и 88/18), Министарство државне управе и локалне самоуправе

ОБАВЕШТАВА

БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (4. април 2020. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларнмо представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.У салону Никола Тесла, Амбасаде Републике Србије у Аргентини, изложени су нови експонати: лични предмети који су припадали великом српском проналазачу

У свечаном салону Никола Тесла, Амбасаде Републике Србије у Аргентини, изложене су рукавице, шешир и ципеле Николе Тесле, заједно са другим, већ постојећим, предметима који се односе на његове изуме. Ове личне одевне предмете је Амбасади поклонио Музеј Николе Тесле у Београду, а предала их је директорка Музеја Николe Теслe,  Ивона Јефтић, у присуству српске дијаспоре у Аргентини.

https://www.alo.rs/vesti/drustvo/otvaranje-izlozbene-postavke-u-cast-nikole-tesle/288509/vest?fbclid=IwAR3Q-Ng5A7fmNQWaR5tOzA4PyHxEjGi4NqsAKAdV8Z03ciyvX2vqDQIMoIwKonkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u Argentini, Čileu, Peruu, Paragvaju i Urugvaju

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu. Konkursi su otvoreni od 20. januara do 10. februara 2020. godine.

Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na linku http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, је уручила одликовање златну медаљу за заслуге Амб. Сузани Руиз Серути

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, је приликом боравка у Буенос Ајресу, у Амбасади Р. Србије, уручила одликовање златну медаљу за заслуге Амб. Сузани Руиз Серути, бившој министарки спољних послова, коју јој је доделио председник Републике Србије за заштиту међународног права и нашег суверенитета.


Opširnije...
Народна банка Србије објавила Финансијски водич за повратнике

     Народна банка Србије објавила је Финансијски водич за повратнике, грађане који се враћају у Србију, а који објашњава како се на њих односе девизни прописи државе.
     У водичу се нуде информације како да се отвори или затвори рачун у банци у Србији, пренесе новац из иностране банке у банку у нашој земљи, и друго.
     Финансијским водичем за повратнике НБС настоји да унапреди информисаност наших грађана који желе да се врате у Републику Србију (РС) како би се створили услови за њихов лакши повратак и бржу интеграцију, као за располагање њиховим новцем.
     Циљ Финансијског водича јесте да се на једном месту, једноставно и свеобухватно, пруже информације у вези с већином питања из области девизног пословања које су значајне за повратак наших грађана из иностранства.

     Више информација доступно је на: https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf

 У Буенос Ајресу је гостовала оперска дива Милијане Николић

У Буенос Ајресу је гостовала оперска дива Милијане Николић, где је у театру Колон наступала у опери Хофманове приче и том приликом посетила Амбасаду Републике Србије, где је била по сопственој жељи послужена штрудлама од мака.


Opširnije...
Ambasadorka Baćović održala master čas

Ambasadorka Jela Baćović održala je master klasu io srpskoj istoriji, kulturi i književnosti, sa posebnim osvrtom na lik i delo Ive Andrića.Izložba Tesle u Paragvaju

U saradnji sistema Itaipu sa Muzejem Nikola Tesla i Ambasadom R. Srbije u Argentini, postavljena je izložba "Energija za budućnost: Nikola Tesla i razvoj hidroenergije" u Muzeju Itaipu u gradu Ciudad del Este.


Opširnije...
ОТВОРЕН САЛОН НИКОЛА ТЕСЛА У АМБАСАДИ Р. СРБИЈЕ У БУЕНОС АЈРЕСУ

Дана 4. новембра ове године у Амбасади Републике Србије у Буенос Ајресу је отворен салон Никола Тесла са трајним поставком коју између осталог чине Теслина завојницу и Теслино јаје, донације компаније Телефоница Аргентина.
На отварању је господин Др. Бранимир Јовановић, један од највећих познавалаца Теслиног живота и рада, направио кратку презентацију коју је је пропратио коктел и разговори везани за овог великог српског научника.
Међу присутнима је било много представника дипломатског кора, као и угледних представника српске дијаспоре.


Opširnije...
ИВАНА ПЕРОВИЋ ЈЕ ОСВОЈИЛА ЗЛАТО НА СВЕТСКОМ КАРАТЕ ПРВЕНСТВУ У ЧИЛЕУ

Златну медаљу Ивана је освојила у категорији јунијорки до 59кг. Свака част! Конференција поводом затварања изложбе „Женско лице Србије у Великом рату“ у Националној библиотеци Аргентине

   Након двомесечне изложбе „Женско лице Србије у Великом рату“, која је организована у оквиру циклуса Еманципација жена у Националној библиотеци Аргентине, приређено је излагање посвећено историјским личностима и хуманизму у Првом светском рату.
   Фокус овог излагања је био на улози италијанске морнарице и краљевске куће Савоја у спашавању српских избеглица у Првом светском рату. Предавање је приредио господин Езекиел Тоти , подпредседник међународног удружења „Rinnovamiento nella Tradizione”, који истовремено представља краљевску породицу Савоја у Аргентини.
   На почетку излагања господин Тоти је прочитао личну поруку принца Амадео де Савоја којом поздравља овај скуп и честита на иницијативи.
   Господин Тоти је у свом излагању, које достављамо у прилогу ставио акценат на две личности из породице Савоја, Луиђи Мадео ди Савоја, адмирал италијанске морнарице, који је заповедао флотом у време Првог светског рата и учествовао у спашавању 185.000 српских војника и цивила на преласку преко Албаније и Краљица Јелена ди Савоја, као чланица Црвеног крста и истакнута хуманитарна активисткиња.
   Излагање господина Тотиа је врло добро примљено од стране присутних, а посебно од представника Националне библиотеке, чији је он истраживач. 
   Током трајања ове изложбе објављен је пригодан текст у часопису „Свеска“ који издају Национална библиотека и Министарство културе у штампаном издању (5000 примерака) и у електронској форми.
   Према информацијама из библиотеке, изложбу је видео велики број посетилаца, а Музеј Митре у Буенос Ајресу је изразио интерес за организовање исте изложбе у својим просторијама.


Opširnije...
Свечани концерт Дечијег националног хора Аргентине и харфисткиње Ленке Петровић у Буенос Ајресу 05.09.2019.

Oдржан je свечани концерт у Министарству спољних послова и вера Аргентине, организован од стране овог ДКП, а који су отворили генерални директор за културу, Серхио Алберто Баур и амбасадорка Р. Србије, Јела Баћовић. Концерту, који је носио назив „Зближимо се путем музике“, су присуствовалe званица, међу којима су били угледни чланови дипломатског кора, МИП-а Аргентине, дијаспоре и представници културног и јавног живота.

Осим квалитета музике који су публици понудили извођачи, велики значај за културно истицање Р. Србије имало је извођење композиција српског композитора, Стевана Мокрањца, од стране Дечијег хора који је током целе године припремао извођење ових дела, која су ушла у њихов програм.

Поред хора, публици се представила и Ленка Петровић, млада српска уметница, добитница прве награде на светском такмичењу харфе у Израелу, која је извела свој победнички програм и још једном показала свој таленат, посебно извођењем дела „Бобаново Оро“, композитора Војислава Ивановића

Концерт је изузетно добро примљен и похваљен од стране свих присутних, као и пригодно послужење типичних српских посластица које су након концерта имали прилике да дегустирају како званице, тако и сви извођачи.

Чланови МИП-а Аргентине изразили су своје велико задовољство због веома успешне реализације пројекта представљања Р. Србије у оквиру њиховог циклуса „Спајање култура“, у оквиру кога је концерт организован.


Opširnije...
Амбасадорка Р. Србије, Јела Баћовић присуствовала је концерту харфисткиње Ленке Петровић на отварању Недеље харфе у Буенос Аиресу

Обавештавамо да је госпођа амбасадорка Републике Србије, Јела Баћовић, присуствовала отварању V Недеље харфе у Буенос Аиресу, уз концерт српске харфисткиње, Ленка Петровић, која је освојила 1. место ове године, на најважнијем и најпрестижнијем светском такмичењу харфиста у Израелу.

 Nacionalna Biblioteka je objavila članak o izložbi "Žensko lice velikog rata"

Nacionalna Biblioteka Mariano Moreno je u svojim elektronskim novinama "Cuaderno de la BN" objavila članak o izložbi "Žensko lice velikog rata" uz kratak intervju ambasadorke Jele Baćović. Izložba će biti otvorena do 10. septembra ove godine.РЕПУБЛИКА СРБИЈА - КАНДИДАТ ЗА ИЗВРШНИ ОДБОР УНЕСКА 2019-2023


Opširnije...
Отворена изложба "Женско лице Великог рата" у Националној библиотеци Аргентине

Задовољство нам је да саопштимо да је 18. Јула о.г., у Националној библиотеци, отворена изложба "Женско лице Великог рата", која ће бити отворена за све заинтересоване до 10. септембра.
Ова изложба има за циљ да учини видљивијим значај који су српске жене имале током Првог светског рата.
Могу се видети различите друштвене активности које су жене имале у граду, на селу, или који су учествовале у борбама као војници или медицинске сестре.
Да бисте открили и сазнали више о овом важном светском историјском догађају, кроз историју наших јунакиња, позивамо вас да посетите ову изложбу.Srpska pravoslavna crkva u Buenos Ajresu proglašena za mesto od kulturnog interesa

Ambasada R Srbije obaveštava da je Skupština grada Buenos Ajresa 11.07. o.g. donela odluku da crkvu “Natividad de la Virgen” u ulici 15. Novembar 1889, proglasi za mesto od kulturnog interesa za grad Buenos Ajres„Неопходно је да са Перуом градимо стратешке односе“

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић боравио је 2. јула у посети Републици Перу.
У главном граду, Лими, министар Дачић је имао веома срдачан пријем  и успешан разговор са својим колегом, министром иностраних послова Перуа Нестором Пополисиом Бардалесом. Том приликом је изразио жељу да се активно ради на изградњи стратешког партнерства између Србије и Перуа, базирано на заједничким интересима две земље и поштовању међународног права. Министар Дачић је захвалио на подршци коју нам Перу пружа у међународним форумима по питању КиМ. Изражена је обострана сагласност о потреби наставка дијалога, како би се унапредила билатерална сарадња, а посебно у области економије.У Лими је отворен Почасни Конзулат Републике Србије

Током посете  првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића Републици Перу уприличена је  церемоније отварања Почасног конзулата Републике Србије у Лими, на челу са госпођом Кармен Уртадо. Том приликом министар  је нагласио да ће то бити додатни импулс интензивирању и проширењу сарадње Републике Србије и Републике Перу, а посебно у областима трговине, инвестиција, туризма, културе, образовања, науке и технологије. Активности почасног конзула ће, такође, бити усмерене на пружање помоћи нашим грађанима  и повезивање наше дијаспоре са матицом. Donete odluke o sufinansiranju projekataAmbasadorka Republike Srbije u Buenos Ajresu, Jela Baćović, je tokom meseca juna ove godine posetila provinciju Saltu u Argentini

Tokom posete ovoj provinciji, Amb. Jela Baćović se sustela sa zamenikom guvernera Migelom Isom kao i sa ministrom kulture i turizma Salte. 


Opširnije...
Unos kućnih ljubimaca - novi Pravilnik

Obaveštavamo da je stupio na snagu „Pravilnik o uslovima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit, kao i o izgledu i sadržini obrasca uverenja (sertifikata) za te pošiljke“, koji je objavljen u Službenom glasniku RS br 20/19 od 22.03.2019. godine.
Bliže informacije se mogu naći na nekom od sledećih linkova:

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/ulazak-u-srbiju/unos-kucnih-ljubimaca?lang=cyr

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/ulazak-u-srbiju/unos-kucnih-ljubimaca?lang=lat

http://www.mfa.gov.rs/en/consular-affairs/entry-serbia/travel-with-a-petPOZIV ZA BESPLATNI TROMESEČNI KURS SRPSKOG JEZIKA PREKO SKYPE-a

U okviru projekta, pod pokroviteljstvom  Ministarstva kulture i informisanja RS, "ONLINE UČENJE SRPSKOG JEZIKA KAO ZAVIČAJNOG“, udruženje Akademska Srpska Asocijacija poziva pripadnike dijaspore starosti od 7 do 14 godina da se prijave na besplatni individualni dvomesečni kurs srpskog jezika preko Skype-a.
Prijavljivanje za konkurs, za zainteresovanu decu iz dijaspore, traje od od 16. 04. 2019. do 12. 05. 2019. godine.


Opširnije...
Mинистар спољних послова Републике Србије, Ивица Дачић, је посетио стадион „Сентенарио" и Музеј фудбала у Утугвају

Mинистар спољних послова Републике Србије, Ивица Дачић, је посетио стадион „Сентенарио" и Музеј фудбала где је, у присуству високих званичника и представника власти и угледних спортиста, примио симболични поклон - копију фудбалске лопте којом је игран први Мундијал.


Opširnije...
Унапређење билатералног политичког дијалога између Србије и Парагваја

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић који је боравио у званичној посети Републици Парагвај, састао се са министром спољних послова Парагваја, Луис Албертом Кастиљонијем.
На састанку су шефови дипломатија Србије и Парагваја разговарали о унапређењу билатералног политичког дијалога између традиционално пријатељских земаља.
Министри Дачић и Кастиљони сагласили су се да између две земље постоји потенцијал за унапређење сарадње у бројним областима, посебно економске сарадње. У том циљу је договорена скорашња посета парагвајског министра Србији са којим би дошла и привредна делегација ради остваривања бољих контаката са нашим привредницима.
Министар Кастиљони посебно је нагласио да његова земља остаје чврсто при ставу о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, да се залажу за поштовање принципа међународног права и да су врата његове земље за Косово затворена.


Opširnije...
Министар Дачић разговарао са председником Парагваја

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић боравио је у званичној посети Републици Парагвај и том приликом састао се у Асунсиону са председником Парагваја Марио Абдо Бенитесом.
У садржајном разговору министар Дачић и председник Парагваја истакли су да су Парагвај и Република Србија пријатељске земље. Двојица високих званичника разговарали су о стању билатералних односа и могућностима унапређења сарадње у областима од заједничког интереса, с посебним нагласком на унапређење економске сарадње.
Председник Парагваја Марио Абдо Бенитес нагласио је да његова земља остаје при ставу о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, као и неопходности поштовања међународног права.Министру Дачићу уручена Повеља почасног госта Буенос Аиреса

У Aмбасади Републике Србије у Аргентини организована је церемонија на којој је Повеља почасног госта Буенос Аиреса уручена првом потпредседнику Владе Србије и министру спољних послова Ивици Дачићу.
Ово је треће признање које Скупштина града Буенос Аиреса додељује министру Дачићу, овога пута на предлог потпредседника Скупштине Франциска Кинтане.
Вишегодишње пријатељство министра Дачића и града Београда са представницима Буенос Аиреса је, између осталог, резултирало додељивањем имена „Трг Републике Србије" једном од централних простора у елитном делу Буенос Аиреса.
Министар Дачић захвалио је на овом признању и истакао да је оно још један доказ изванредних односа Србије и Аргентине. Упутио је позив градске управе и представницима града Буенос Аиреса да посете Београд, како би имали прилику да им узвратимо гостопримство.
На пријему, који је овим поводом организован у Амбасади, поред званичника града Буенос Аиреса, присуствовали су и други угледни грађани аргентинске престонице, епископ Кирило, као и представници аргентинског министарства спољних послова и вера, дипломатског кора и наше дијаспоре.


Opširnije...
Шефови дипломатија Србије и Уругваја о билатералним односима, унапређењу економске сарадње и сарадњи у међународним организацијама

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић боравиo je у званичној посети Уругвају.
У Монтевидеу, министар Дачић састао се са својим колегом, министром иностраних послова Уругваја Родолфом Нин Новоом.
Два министра разменила су мишљења о актуелним билатералним питањима са посебним акцентом на сарадњу у међународним организацијама, економској сарадњи и будућим пројектима.
Констатован је обострани интерес за интензивирање контаката на свим нивоима, пре свега економске сарадње, и размене искустава у делу где можемо пренети позитивна искуства.
Током боравка у Монтевидеу министар је посетио стадион „Сентенарио" и Музеј фудбала где је, у присуству високих званичника и представника власти и угледних спортиста, примио симболични поклон - копију фудбалске лопте којом је игран први Мундијал.
Том приликом обишао музеј, стадион и чувени торањ саграђен поводом првог Мундијала.


Opširnije...
Mинистaр Дачића је, на Конференцији Уједињених нација о сарадњи Југ-Југ која се одржава у Аргентини, изјавио да је Република Србија заинтересована за развој свеукупне сарадње са државама које учествују у процесу сарадње Југ-ЈугМинистар Дачић разговарао са аргентинским замеником министра спољних послова


Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, на маргинама Конференције Уједињених нација о сарадњи Југ-Југ која се одржава у Буенос Аиресу, сусрео се са аргентинским замеником министра спољних послова и вера Густавом Слаувиненом.
Том приликом су размењена мишљења о билатералним односима и мултилатералној сарадњи и констатовано да су наши политички односи у сталном успону.
Аргентински заменик министра је понудио размену искустава у областима безбедности хране и понудио трансфер пољопривредне технологије.
Министар Дачић захвалио је на аргентинској подршци ставовима Србије, коју аргентински представници пружају у међународним организацијама, истичући важност доследног поштовања територијалног интегритета и суверенитета како Србије, тако и Аргентине.
Заменик министра Слаувинен је, тим поводом, нагласио да Аргентина неће променити своју позицију о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.


Opširnije...
Изложба у Националној библиотеци Аргентине поводом обележавања Националног дана Републике Србије, 28. фебруара 2019.године

Поводом Националног дана Р. Србије, Амбасада је у сарадњи са Националном библиотеком Аргентине припремила изложбу факсимила Мирослављевог Јеванђеља, уз електронску презентацију и неколико паноа везаних за Мирослављево Јеванђеље, која ће трајати од 1-31. марта године.

Изложбу су отвориле директорка Националне библиотеке Елса Барбер и амбасадорка Р. Србије, Јела Баћовић. У кратком уводном излагању Барбер је изразила велико задовољство због отварања ове изложбе и сарадње која се одвија како са Амбасадом у Буенос Аиресу, тако и са Народном библиотеком Републике Србије. Амбасадорка Баћовић је овим поводом представила Мирослављево Јеванђеље и његов историјски, културни и духовни значај.

Пријему је присуствовао велики број званица међу којима су били амбасадори, дипломате, високи званичници МИПа Аргентине, Националног Парламента, званичници града Буенос Аиреса, културни и јавни радници, највиши званичници српске православне цркве, епископ Кирило и угледни представници дијаспоре.


Присутни су показали велико интересовање и цео концепт пријема имао je елементе српског националног идентитета укључујући народне ношње, декорацију и храну која је послужена.

 


Opširnije...
Povodom proslave srpskih praznika pozivamo na kratak kulturni skup, na Trgu Republike Srbije u Buenos AiresuAmbasadorka Republike Srbije, Jela Baćović, je posetila Provinciju Korijentes

Ambasadorka Baćović, je posetila Provinciju Korijentes gde se sastala sa Guvernerom i vladom ove Provincije. Tom prilikom je takođe imenovana za počasnog gosta ove argentinske provincije.Njeno kraljevsko veličanstvo, princeza Katarina, poziva na Desetu konferenciju srpske medicinske dijaspore, koja će se održati u Beogradu, od 20 do 22. juna ove godine.Pozdravni govor gospođe Ambasadorke, Jele Baćović, na prijemu povodom stote godišnjice završetka Prvog Svetskog Rata, organizovana u Džokej klubu u Buenos AiresuMinistarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je raspisalo konkurs za finansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2019. godini

Informacije kojima raspolažemo su priložene u nastavku .


Opširnije...
Gospođa Ambasador Republike Srbije, Jela Baćović, je proslavila Srpsku novu godinu zajedno sa srpskom dijasporom u Čileu

(Kompletna vest na stranici na španskom jeziku)Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je raspisalo konkurs za finansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. godini.

Informacije kojima raspolažemo su priložene u nastavku.


Opširnije...
ZAHTEVI ZA NOVE PUTNE ISPRAVE - VAŽENJE IZVODA IZ MKR BIŠIH REPUBLIKA SFRJ

Državljani Republike Srbije rođeni na teritoriji bivših republika SFRJ moraju bez odlaganja da prilikom prvog odlaska u R.Srbiju pokrenu odgovarajuće upravne postupke za upis u matične knjige Republike Srbije i regulišu obavezu upisa u MKR u Srbiji.

Nadležne policijske uprave MUP R. Srbije, koje budu rešavale po zahtevima za izdavanje PI podnetih u diplomatsko-konzularnim predstavništvima R. Srbije, će zahtevati dopune zahteva sa ažurnim podacima o upisu u matične knjige R.Srbije, tako da stranke neće biti u mogućnosti da pribave nove putne isprave ukoliko prilikom podnošenja zahteva budu prilagali izvode iz matičnih knjiga rođenih koje su izdali organi iz bivših republika SFRJ.
 IZLOŽBA "NIKOLA TESLA. PRONALAZAČ XXI VEKA" U USUAJI

(Kompletna vest na stranici na španskom jeziku)

 PRIJEM NAŠEG OLIMPIJSKOG TIMA U AMBASADI R. SRBIJE U BUENOS AIRESU

(Kompletna vest na stranici na španskom jeziku)Inauguracija izložbe o Nikoli Tesli u Kordobi

Obaveštavamo da je 8. maja amb. J. Baćović prisustvovala otvaranju izložbe o Nikoli Tesli u Cabildu u Kordobi. Izložba je organizovana u zajedničkoj saradnji Fondacije Telefonika, muzeja Nikola Tesla u Beogradu i Ambasade R. Srbije u Buenos Airesu.

Izložba će biti otvorena do 16. juna. 

 


Opširnije...
OBAVEŠTENjE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (11. marta 2017. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za predsednika Republike glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

Zahtev za upis na birački spisak možete preuzeti ovde, dok zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti ovde.Poziv za prijavu potraživanja po osnovu devizne štednje Uprave za javni dug Ministarstva finansija R. Srbije

U vezi sa primenom Zakona o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ („Službeni glasnik RSˮ, broj 108/16), ukazujemo da se ovim zakonom obezbeđuje pravni osnov za isplatu stare devizne štednje položene kod banaka sa sedištem na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ, bez obzira na državljanstvo štediše. Pomenuti Zakon možete preuzeti ovde. Poziv se odnosi na:

1) državljane bivših republika SFRJ, osim Republike Srbije, koji su do 27. aprila 1992. godine položili deviznu štednju u svim srpskim bankama, bez obzira na mesto u kom se filijala nalazila;
2) srpske državljane, koji su do 27. aprila 1992. godine položili deviznu štednju u filijalama srpskih banaka koje su se nalazile na teritorijama bivših republika SFRJ.

Donetim podzakonskim aktom, Uredbom o postupku za utvrđivanje prava na isplatu devizne štednje građana („Službeni glasnik RSˮ, broj 8/17) bliže se uređuje postupak za utvrđivanje prava na isplatu devizne štednje građana. Pomenutu Uredbu možete preuzeti ovde.

Obrasce koji su propisani Uredbom i koji čine njen sastavni deo, možete preuzeti ovde na sajtu Uprave za javni dug Ministarstva finansija.

U skladu sa Zakonom i Uredbom sve informacije o načinu prijavljivanja potraživanja, dokumentaciji koju je potrebno dostaviti uz prijavu potraživanja, definisane su javnim pozivom. Pomenuti javni poziv mozete preuzeti ovde.

Obaveštavamo sve zainteresovane da je  poziv za prijavljivanje potraživanja objavljen u četvrtak dana 23.02.2017. godine u sledećim medijima na teritoriji Republike Srbije i na teritorijama bivših republika SFRJ:

u Republici Srbiji - u dnevnom listu «Politika»;
u Republici Srpskoj - u dnevnom listu «Glas Srpske»;
u Republici Crnoj Gori - u dnevnom listu «Dan»;
u Republici Makedoniji - u dnevnom listu «Dnevnik»;
u Republici Sloveniji - u dnevnom listu «Finance»;
u Republici Hrvatskoj- u dnevnom listu «Jutarnji list»;
u Federaciji Bosna i Hercegovina- u dnevnom listu «Avaz».Proslava Dana državnosti Republike Srbije za dijasporu

U utorak uveče, 14. februara, upiličen je prijem za dijsporu radi proslave Dana državnosti Republike Srbije. Isti je organizovan zahvaljujući svesrdnoj pomoći predstavnika srpske dijaspore. Na prijemu su služena nacionalna jela i rakija. Tokom proslave je projektovan film o životu i delu Nikole Tesle. Takođe, pristuni su imali priliku da uživaju u narodnim igrama koje su izveli Emi i Noelia Stapic, iz jugoslovenskog udruženja iz Berisa.

O prijemu u Ambasadi Srbije u Buenos Airesu je objavljen članak na sajtu RTS-a, koji je napisao Viktor Lazić, jedna od uvaženih zvanica ove proslave.

 


Opširnije...
Konferencija povodom zatvaranja izložbe o Nikoli Tesli i obeležavanja Dana državnosti R. Srbije, 02.02.2017.god.

Konferencija "200 godina argentinskih izuma", Eduarda Fernandeza (direktor Škole za argentinske pronalazače i Foruma argentinskih pronalazača), koja je održana 02. februara u Fondaciji Telefonika, je u skladu sa dogovorom amb. J. Baćović i direktorke Fondacije, A. Katone, bila namenjena obeležavanju zatvaranja četvoromesečne izložbe o Nikoli Tesli kao i Dana državnosti R. Srbije. Konferenciji su prisustvovali brojni predstavnici diplomatskog kora, argentinskih institucija, SPC i srpske dijaspore. Nakon iste, upriličen je obilazak izložbe za sve zvanice.


Opširnije...
Konkurs za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017.god.

Ministarstvo kulture i informisanja je raspisalo Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017.god.

Detaljnu informaciju o konkursu, obrasce za prijavljivanje i ostalu dokumentaciju možete videti ovde.

Rok za podnošenje konkursnih prijava je 28. februar 2017.god.

 Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u 2017.god.

Ministarstvo kulture i informisanja R. Srbije je raspisalo Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2017.god.

Detaljnu informaciju o konkursu, obrasce za prijavljivanje i ostalu dokumentaciju možete videti ovde.

Rok za podnošenje konkursnih prijava je 28. februar 2017.god.Uvođenje lica rođenih 1999.god. u evidenciju vojnih obveznika i Javni oglas za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka

Obaveštavamo da je Ministarstvo odbrane Republike Srbije objavilo informaciju o uvođenju u vojnu evidenciju lica rođenih 1999.godine, kao i Javni oglas za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kandidata za slušaoce kursa za rezervne oficire, koje možete pogledati ovde.Nikola Tesla, genijalni i ekscentrični srpski pronalazač, u izložbi koja obuhvata njegov život i delo (La Nacion)

Argentinska novinarka Nora Bar je napisala članak za La Nacion pod nazivom "Nikola Tesla, genijalni i ekscentrični srpski pronalazač, u izložbi koja obuhvata njegov život i delo" nakon intervjua sa direktorom Muzeja Nikola Tesla u Beogradu, Branimirom Jovanovićem, i ambasadorom R. Srbije u Argentini, Jelom Baćović.

“Nikola Tesla se danas smatra za najvećeg pronalazača svih vremena. Ima više originalnih izuma od bilo kog čoveka u istoriji. Veći je od Arhimeda, Faradeja ili Edisona. Zbog njegove smelosti, njegovih otkrića, kako bazičnih tako i onih revolucionarnih, nema mu ravnog. Njegov genijalni um je jedno od sedam svetskih intelektualnih čuda.”

Inspiracija ovog neograničenog divljenja je niko manje do srpski genije koji je naslutio tehnologije kao što su robotika, avioni sa vertikalnim uzletanjem, alternativna energija i bežični prenos. Ovim parafom ga je, Hugo Gernsback, osnivač i urednik magazina Electrical Experimenter, koji je od januara 1919. god. objavio seriju Teslinih autobiografskih pisama, predstavio svojim čitaocima.

Ovih dana, Tesla, filmski junak rođen u Austrougarskoj imperiji 1856. god., je glavni junak izložbe o svom životu i radu koja će biti otvorena do 04. februara u Fondaciji Telefonika.

„Pre nego što sam došla ovde imala sam veliku želju da organizujemo ovu izložbu iz jednog prostog razloga: već smo organizovali jednu dok sam bila ambasador u Španiji i bila je jedan od najvećih uspeha u mojoj karijeri – priča sa entuzijazmom ambasadorka Srbije u Buenos Airesu, Jela Bacovic-. Smatrala sam velikom šansom da se ista ponovi. Pre nego što sam došla, razgovarala sam sa direktorom Muzeja Nikola Tesla u Beogradu, Branimirom Jovanovicem, koji je odmah pristao.“  
 


Opširnije...
Predaja akreditivnih pisama amb. Jele Baćović predsedniku Urugvaja dr Tabareu Vaskesu

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije Jela Baćović predala je 26. decembra 2016. godine u Montevideu akreditivna pisma predsedniku Istočne Republike Urugvaj dr Tabareu Vaskesu.

Amb. Jela Baćović je akreditovana u Istočnoj Republici Urugvaj na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Buenos Airesu.

Prilikom ceremonije predaje akreditivnih pisama, obostrano je izražena puna spremnost za nastavak zajedničkog rada na daljem unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa između naše dve zemlje.  

 


Opširnije...
Poseta pomoćnika ministra pravde Republike Srbije Čedomira Backovića Buenos Airesu 15-17. novembra 2016. godine

Pomoćnik ministra pravde Republike Srbije Čedomir Backović učestvovao je na Drugoj međunarodnoj konferenciji o pristupu pravnoj pomoći u krivičnopravnim sistemima, koja je održana od 15. do 17. novembra 2016. godine u Buenos Airesu. Tom prilikom, 15. novembra o.g. je organizovan i bilateralni sastanak pomoćnika ministra pravde Srbije sa sekretarom za pravdu u Ministarstvu pravde i ljudskih prava Argentine Santijagom Otamendijem, kome je prisustvovala i amb. Jela Baćović. Obostrano je izražena namera da se unapredi saradnja naše dve zemlje u pravosudnoj oblasti, kao i da se razmotri mogućnost razmene zvaničnih poseta predstavnika ministarstava pravde. Takođe je dogovoreno da se uloži napor u pravcu intenziviranja postupaka usaglašavanja bilateralnih sporazuma u pravosudnoj oblasti, čije razmatranje je u toku.Inauguracija izlobe "Srbija:1914, uloga žene u Velikom ratu", Tukuman

Na Dan primirja Prvog svetskog rata, 11. novembra, u prostorijama Francuskog društva u Tukumanu, inaugurisana je izložba Istorijskog muzeja Srbije "Srbija: 1914, uloga žene u Velikom ratu" u saradnji sa Institutom za kooperaciju i saradnju Provincije Tukuman (IPACyM).
Izložbu su otvorili direktor Francuskog društva, Gerardo Isas, direktor IPACyM-а, Regino Racedo, i ambasador R. Srbije u Argentini, Jela Baćović.

Izložba će biti otvorena do 26. novembra 2016. god.   


Opširnije...
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)

Za više infromacija, pogledajte ovde.Sastanak bilateralnih političkih konsultacija između MIP Srbije i Urugvaja, održan u Montevideu

Bilateralne političke konsultacije između ministarstva spoljnih poslova Srbije i Urugvaja, na nivou pomoćnika ministara, održane su 13. oktobra 2016. godine u Montevideu.

Delegaciju Srbije je predvodio pomoćnik ministra spoljnih poslova amb. Goran Aleksić, dok je sa urugvajske strane konsultacije vodio generalni dikretor za politička pitanja amb. Enrike Loedel. Sastanak je otvorio zamenik MIP Urugvaja amb. Hose Luis Kansela.

Tokom konsultacija su razmotrena sva pitanja od značaja za dalje unapređenje saradnje, kao i razmenjena mišljenja o aktulenim regionalnim i globalnim temama. Srpska strana je zahvalila Urugvaju na stavu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti "Kosova", u kom smislu je urugvajska delegacija naglasila da će takvu poziciju zadržati i ubuduće, u skladu sa dugoročnom politikom spoljno-političkog postupanja uz striktno poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava.

 


Opširnije...
Sastanak bilateralnih političkih konsultacija između MIP Srbije i Argentine, održan u Buenos Airesu

Bilateralne političke konsultacije između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Argentine, na nivou pomoćnika ministara, održan je 11. oktobra 2016. godine u Buenos Airesu.

Delegaciju Srbije je predvodio pomoćnik ministra spoljnih poslova amb. Goran Aleksić, dok je sastanak sa argentinske strane vodio podsekretar za spoljnu politiku amb. Gustavo Zlauvinen. Konsultacije je otvorio sekretar za inostrane poslove MIP Argentine amb. Karlos Foradori.

Tokom srdačnog i otvorenog susreta, konstatovan je vrlo visok nivo političkih odnosa između naše dve zemlje, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu. Srpska strana je zahvalila Argentini na poziciji nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti "Kosova", dok je argentinska delegacija uputila zahvalnost za stav Srbije po pitanju Malvinskih ostrva. Predloženi su dalji koraci u pravcu unapređenja privredne saradnje, koja je u ovom trenutku na relativno niskom nivou. Razmotrena su aktuelna pitanja bilateralnih odnosa u parlamentarnoj i ugovornoj oblasti, kao i na polju kulture, sporta, saradnje između Diplomatskih akademija, i dr. Na kraju sastanka, razmenjena su mišljenja o aktuelnim regionalnim i globalnim temama. 

 


Opširnije...
Ciklus srpskog filma na Univerzitetu CEMA

Ambasada ima čast da obavesti da će od ponedeljka 04. jula u 19 časova, kao i svakog ponedeljka tokom jula, biti održan Ciklus srpskog filma na Univerzitetu CEMA (Reconquista 775, Buenos Aires). Ulaz je slobodan i besplatan.

 


Opširnije...
XIII Ciklus evropskog filma, 5 - 22. maj

Ambasada Republike Srbije ima čast da obavesti da će na ovogodišnjem Ciklusu evropskog filma Srbija biti predstavljena filomom Dragana Bjelogrlića "Montevideo, vidimo se!".

Film će biti prikazan u ponedeljak, 9. maja, u 19:30 časova u Alianza Francesa (Av. Cordoba 946), i u nedelju, 15. maja, u 19 časova u Palais de Glace (Posadas 1725). Ulaz na projekcije je slobodan i besplatan.


Opširnije...
Koktel za predstavnike srpske dijaspore

U petak, 15. aprila, ambasador Jela Baćović je priredila koktel za predstavnike srpske dijaspore u Argentini, povodom stupanja na dužnost, u salonu Ambasade. Koktel je protekao u izuzetno lepoj atmosferi u prisustvu 120 zvanica.

Molimo sve pripradnike dijspore koji nisu primili poziv da se obrate Ambasadi u cilju ažuriranja podataka, kako se prilikom budućih proslava ne bi ponovio propust.

 Predaja originala akreditivnih pisama ambasadora Republike Srbije, Jele Baćović, predsedniku Argentine, Mauriciju Makriju

U četvrtak 17. marta, ambasador Republike Srbije, Jela Baćović, predala je originale akreditivnih pisama predsedniku Argentine, Mauriciju Makriju. 

Nakon Ceremonije predaje akreditiva, ambasador J. Baćović je položila venac na Trgu San Martin, u pratnji kolektiva Ambasade.Izbori za narodne poslanike R.Srbije, 24. april 2016. godine

04. mart 2016.

                                                                          O B A V E Š T E NJ E

ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (2. april 2016. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

Formular Zahteva za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete preuzeti ovde.


Formular Zahteva za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti ovde.Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016.godini

Ministarstvo kulture i informisanja R. Srbije je raspisalo Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatonosti Srba u inostranstvu.  

Biće podržani projekti iz sledećih oblasti: vizuelne umetnosti, scensko stvaralaštvo, književnost i izdavaštvo, umetnička muzika, izvorno, narodno i amatersko stvaralaštvo, kulturna delatnost za decu i mlade i naučnoistraživačka i edukativna delatnost u kulturi.

Tekst konkursa, obrasce za prijavljivanje kao i ostalu dokumentaciju možete preuzeti sa veb sajta Ministarstva kulture.

Rok za prijavu je 28.mart 2016.god.Kњига жалости у Амбасади Србије у Буенос Аиресу

Амбасада Републике Србије са жаљењем обавештава да су 19. фебруара 2016. године двоје службеника Амбасаде Републике Србије у Либији, Слађана Станковић и Јовица Степић, који су новембра 2015. године киднаповани, трагично изгубили животе приликом ваздушног напада на базу терориста у Сабрати, Либија.

Тим поводом, у Амбасади Републике Србије у Буенос Аиресу (Marcelo T. de Alvear 1705), ће бити отворена књига жалости дана 22. фебруара од 13,00 до 16,00 и 23. фебруара од 10,00 до 14,00.Dan državnosti Republike Srbije, 15. februar

Republika Srbija 15. februara slavi svoj Nacionalni praznik – Dan državnosti, kojim se obeležava dan kada su se desila dva značajna dogadjaja za istoriju naše zemlje.

Na ovaj dan 1804. godine, na velikom narodnom zboru u Orašcu, doneta je odluka o početku Prvog srpskog ustanka radi konačnog oslobođenja od viševekovnog turskog ropstva. Takođe, na isti dan 1835. godine, na zasedanju Narodne skupštine u Kragujevcu, usvojen je prvi Ustav tadašnje Kneževine Srbije, poznatiji kao „Sretenjski ustav“.

Koristimo ovu priliku da svim građanima Republike Srbije čestitamo Dan državnosti!Predaja kopija akreditivnih pisama ambasadora R. Srbije, Nj.E. Jele Baćović

U utorak 2. februara, ambasador R. Srbije, Nj.E. Jela Baćović, predala je kopije akreditivnih pisma ministarski spoljnih poslova Argentine, Nj.E. Susani Malkora. 

 Predsednik Republike Srbije Tomisalv Nikolić u Argentini

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je 10. decembra 2015. godine svečanosti prenosa predsedničke vlasti u Argentini. Prilikom svog boravka u Buenos Airesu, u odvojenom bilateralnom susretu je razgovarao sa novim predsednikom Argentine Maurisijom Makrijem i MIP Suzanom Malkorom, kao i sa potpredsednicom Gabrijelom Mićeti. U razgovorima je izražena obostrana želja za nastavkom i unapredjenjem odlične bilateralne saradnje koja je između Srbije i Argentine postojala i do danas.

Pored sastanaka sa zvaničnicima Argentine, predsednik T. Nikolić se susreo i sa svim predsednicima latinoameričkih država prisutnih na inauguraciji.

Predsednik R. Srbije, T. Nikolic, predsednik Argentine, M. Makri, i ministar inostranih poslova i vera Argentine, S. Malkora

 

 Otvorena izložba „Itinerarium Romanum Serbiae – Putevima rimskih imperatora u Srbiji“, Ministarstvo kulture Buenos Airesa, 31. oktobar 2015. godine

U izložbenoj sali Ministarstva kulture grada Buenos Airesa (Casa de Cultura - Av. De Mayo 575) je 31. oktobra 2015. godine, u okviru Noći muzeja, otvorena izložba „Itinerarium Romanum Serbiae – Putevima rimskih imperatora u Srbiji“. Izložbu su otvorili prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta Srbije, Marija Viktorija Alkaraz, podsekretar za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture grada Buenos Airesa i Tatjana Conić, privremeni otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u Buenos Airesu. Otvaranju je prisustvovao veliki broj predstavnika diplomatskog kora, argentinskih institucija, akademskog sektora, srpske dijaspore i argentinskih medija.

Na inauguraciji je takođe bila služena hrana koju je, prema sačuvanim receptima iz rimskog perioda, za tu priliku pripremila arheolog dr Snežana Golubović. Tokom Noći muzeja je organizovan obilazak izložbe uz stručna objašnjenja prof. dr Miomira Koraća, kome je prisustvovao veliki broj posetilaca. U pripremi izložbe, kao i obilasku uz stručno vođenje tokom cele Noći muzeja, su učestvovali arheolozi Arheološkog instituta Srbije dr Snežana Golubović, dr Saša Redzić, mr Nemanja Mrđić i mr Snežana Nikolić.

Izložba će biti otvorena do 13. decembra 2015. godine.Non Paper - Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?Akcija prikupljanja humanitarne pomoći za prihvat izbeglica i migranata u Republici Srbiji

Povodom povećanog priliva izbeglica i migranata, Vlada Republike Srbije je otvorila namenski devizni račun radi prijema novčane pomoći u cilju obezbeđenja što boljih uslova za privremeni prihvat i smeštaj migranata na svojoj teritoriji.

Imajući u vidu da predstoji zimski period, kao i da Republika Srbija u ovom trenutku nema dovoljno kapaciteta za prihvat većeg broja migranata, predstoji skoro otpočinjanje izgradnje smeštajnih objekata i obezbeđenje neophodne opreme i dobara.

Sve podatke o namenskom deviznom multivalutnom rečunu, za uplatu u dolarima, kod Narodne banke Srbije Ministarstva finansija – Uprave za trezor – možete naći u nastavku ove vesti:


Opširnije...
Otvorena izložba “Itinerarium Romanum Serbiae” u Montevideu

U muzeju istorije umetnosti u Montevideu je 24. septembra 2015. godine otvorena izložba „Itinerarium Romanum Serbiae” u organizaciji Arheološkog instituta Srbije, MSP Srbije i Opštine Montevideo, uz saradnju sa Ambasadom Republike Srbije u Buenos Airesu. Izložbu je otvorio prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta, naglasivši značaj koji arheološko nalazište Viminacijum ima na prostoru Srbije, kao i činjenicu da je na teritoriji naše zemlje rođeno 18 rimskih imperatora, među kojima i Konstantin Veliki. Sa svoje strane, direktor Muzeja istorije umetnosti Gustavo Ferari je istakao vrednost i visoki kvalitet izložbe, kao i činjenicu da se radi o temi koja u ovom delu Latinske Amerike nije dovoljno poznata.

Izložba “Itinerarium Romanum Serbiae” će u Muzeju istorije umetnosti u Montevideu biti otvorena do 22. oktobra 2015. godine.Inauguracija izložbe Snežane Čomor u Argentini, 4-20.09.2015.godine

U petak 04. septembra je otvorena izložba srpske umetnice Snežane Čomor u Muzeju karikature (Museo de Humor Grafico) „Diogenes Taborda“, povodom obeležavanja 15 godina stripa u Argentini.

Izložba se sastoji od 20 akvarela, koji su mahom inspirisani argentinskom kulturom, a biće otvorena do 20. septembra o.g.

Otvaranju izložbe je prisustvovala i M. Petrović, prvi sekretar u Ambasadi Republike Srbije u Buenos Airesu, koja se prisutnima obratila pročitavši pismo navedene umetnice.

 Razmena učenika srednje škole između Srbije i Argentine

Ambasada Srbije je 20. avgusta 2015. godine organizovala okupljanje povodom dočeka srpske učenice, Petre Kostić, i ispraćaja argentinskih učenika koji će narednu školsku godinu provesti u Beogradu, Maia de Luca i Juan Manuel Godoy, a u okviru programa razmene u organizaciji Medjunarodne organizacije za razmenu učenika Youth for Understanding.

Ispred YFU su bili pristuni Luis Pardo, nacionalni dikretor, Valentina Stacco, koordiantor sa inostranstvom, Diego Ardoui, koordinator za razvoj, Maricruz Leon, koordinator u zemlji, Manuela Sanchez, zadužena za izveštaje, i Kristina Antal, stažista iz Mađarske. Pored učenika, predstavnika YFU i Ambasade, takođe su bili prsutni roditelji argentinskih učenika, kao i porodica koja će prihvatiti srpsku učenicu Petru Kostić tokom njenog boravka u Argentini.

Prisutnima se obratila Tatjana Conić, otpravnik poslova a.i. Ambasade Republike Srbije u Buenos Airesu, koja je istakla značaj razmene učenika i studenata za izgradnju budućih veza između naših zemalja.Inauguracija izložbe "Srbija 1914" u Buenos Airesu

U Poslaničkom domu Argentine u Buenos Airesu je 19. avgusta 2015. godine inaugurisana izložba „Srbija 1914“, u organizaciji Ambasade Republike Srbije, Istorijskog muzeja Republike Srbije i Kongresa Argentine. Ova izložba Istorijskog muzeja Srbije čini deo postavke nagrađene od strane ICOM-a kao najbolja izložba u Srbiji 2014. godine, a kojom je prošle godine započeto obeležavanje 100 godina od Prvog svetskog rata.

Na otvaranju se prisutnoj publici i zvanicama obratio nacionalni poslanik Giljermo Karmona, predsednik Odbora za inostrane poslove Poslaničkog doma Argentine i Tatjana Conić, otpravnik poslova a.i. Ambasade Republike Srbije u Buenos Airesu.Takođe, na svečanosti je nastupio Gudački orkestar Poslaničkog doma Argentine, sa kompozicijom „Igre iz Srbije“, koju su za ovu priliku pripremili profesor sa Katedre za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Izložba u Buenos Airesu će biti otvorena do 4.septembra 2015. godine.Izložba "Srbija 1914"

Ambasada Republike Srbije ima čast da obavesti sve zainteresovane da će od 19. avgusta do 4.septembra biti odražana izložba "Srbija 1914" u Anexu A Camara de Diputados de la Nacion, u ulici Av. Rivadavia 1841.

Ulaz je slobodan i besplatan.


Opširnije...
Srpski dokumentarni film “Cinema komunisto” na XII Smotri evropskog filma u Buenos Airesu, 8-14. maja 2015. godine

Dokumentarni film srpske rediteljke Mile Turajlić „Cinema komunisto“ prikazan je u okviru XII Smotre evropskog filma u Buenos Airesu, koji je održan od 8. do 14. maja 2015. godine. Projekcije filma su realizovane 13. maja u Sali Instituta za italijansku kulturu, a 14. maja u Francuskoj alijansi. Film je primljen vrlo pozitivno od strane festivalske publike.

“Cinema komunisto” će, u okviru XII Smotre evropskog filma, do kraja godine biti prikazan i u drugim gradovima Argentine.Konferencija o Miloradu Paviću na II Međunarodnom susretu književnosti fantastike u Buenos Airesu, 8-12. maja 2015. godine

U okviru Drugog međunarodnog susreta književnosti fantastike, koji je održan u Nacionalnoj biblioteci Argentine u Buenos Airesu, prof. Dr Aleksandar Jerkov i asistent Ksenija Vulović sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu prezentovali su književno delo čuvenog srpskog pisca Milorada Pavića na konferenciji pod naslovom “Fantastika u svetu: Milorad Pavić i Dino Bucati”. Tokom izlaganja, naši predavači su upoznali učesnike Susreta sa biografijom Milorada Pavića, kao i sa metodologijom izgradnje elementa fantastičnog u njegovom delu, na bazi dubokog poznavanja istorije Balkana i Vizantije. Poseban akcenat je stavljen na romene “Hazarski rečnik” i “Predeo slikan čajem”.

Roman „Hazarski rečnik“ na španskom jeziku u digitalnoj formi se može naći u Nacionalnoj biblioteci „Mariano Moreno“, dok je meksička izdavačka kuća „Sexto piso“ objavila španske prevode romana „Unikat“ i „Drugo telo“.


Opširnije...
Poseta Srbiji amb. Huana Valje Ralija, direktora Nacionalnog instituta za spoljnu politiku Argentine (ISEN), 25-26. februara 2015. godine

Direktor Nacionalnog instituta za spoljnu politiku Ministarstva inostranih poslova Argentine amb. Huan Valje Rali posetio je 25-26. februara 2015. godine Beograd, na poziv direktorke Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Srbije Mirjane Milosaljević.

Tokom posete, amb. Valje Rali se sureo sa državnim sekretarom MSP amb. Roksandom Ninčić, direktorom Odeljenja za Severnu i Južnu Ameriku amb. Danilom Pantovićem i direktorkom Diplomatske akademije Mirjanom Milosavljević.

U razgovorima su razmotrene mogućnosti unapredjenja bilateralne saradnje diplomatskih akademija Srbije i Argentine, a na osnovu Memoranduma o saradnji potpisanog izmedju ove dve ustanove.

Amb. Huan Valje Rali je tokom boravka u Beogradu polaznicima Diplomatske akademije MSP Srbije održao predavanje na temu „Multilateralni aspekti spoljne politike Argentine“, dok je na Univerzitetu „Megatrend“ održao konferenciju o argentinskoj spoljnoj politici u 32 godine demokratije."Ciklus srpskog filma" u Vicente Lopezu

Ambasada Republike Srbije ima čast da obavesti da će se tokom februara meseca u u bioskopima "York" i "Filmski muzej Lumington" u Visente Lopezu održati Ciklus srpskog filma, u skladu sa programom koji je u nastavku.
     

 

 Reprezentacija Srbije na Madjunarodnoj olimpijadi nauke u Mendozi

Na Medjunarodnoj olimpijadi nauke u Mendozi, koja se održava od 2. do 12. decembra 2014. godine, učestvuje i reprezentacija Srbije, koju čini sedam učenika osnovnih škola iz Beograda, Niša i Novog Sada, kao i tri profesora Fizičkog fakulteta u Beogradu. Prilikom dolaska u Argentinu, naša reprezentacija je posetila Ambasadu Republike Srbije u Buenos Airesu, kada smo obavešteni o očekivanjima naših takmičara i njihovim dosadašnjim mnogobrojnim uspesima na medjunarodnim takmičenjima u znanju.

Detaljnije informacije o Medjunarodnoj olimpijadi nauke u Mendozi (International Science Olympiad) se mogu naći na sajtu www.uncuyo.edu.ar.Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u poseti Argentini i Čileu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ucinio je 25-28. novembra 2014. godine zvaničnu posetu Argentini i Čileu.

Prilikom boravka u Buenos Airesu, PPV i MSP Srbije Ivica Dačić se susreo sa potpredsednikom Argentine i predsednikom Senata Amadom Buduom, šefom Kabineta ministara Predsedništva Horheom Kapitanićem, ministrom inostranih poslova i vera Ektorom Timermanom, kao i predsednikom Odbora za inostrane poslove Poslaničkog doma Kongresa Argentine Giljermom Karmonom. Pored vrlo sadržajnih razgovora sa svojim argentinskim sagovornicima, tokom kojih je potvrdjeno tradicionalno prijateljstvo i bliskostizmedju naše dve zemlje, PPV i MSP Srbije I. Dačić i MIP Argentine E. Timerman su potpisali i dva važna sporazuma za dalji razvoj naših bilateralnih odnosa – Sporazum o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja i Sporazum o naučnoj i teghološkoj saradnji. Potpredsednik srpske Vlade je takodje primio priznanje „Počasnog gosta Buenos Airesa“ na svečanosti koja je u njegovu čast priredjena u Sali „Evita Peron“ Skupštine Autonomnog Grada Buenos Airesa.

U Čileu se PPV i MSP Srbije Ivica Dačić susreo sa svojim pandanom, ministrom inostranih poslova Eraldom Munjozom, kao i sa predsednikom Poslaničkog doma Kongresa Aldom Kornehom, kojom prilikom su razmatrane mogućnosti unapredjenja bilateralne saradnje, pre svega u ekonomskoj oblasti.

 

 APEL ZA POMOĆ UGROŽENIMA U SRBIJI - VAŽNA INFORMACIJA

APEL ZA POMOĆ UGROŽENIMA U SRBIJI - VAŽNA INFORMACIJA

Obaveštavamo da su mogućnosti da se pomogne ugroženima u nezapamćenim poplavama koje su pogodile Republiku Srbiju, sledeće:

  1. uplatom na račune banke BBVA Frances (koje namenski otvorila Ambasada):
             ARGENTINSKI PESOS:          
             sucursal: 469 EMP.MACROC
             servicio:  20
             cuenta:   2659/9 C.C.PESOS
             CBU:      0170469720000000265993

             DOLAR:
             sucursal:  469 EMP.MACROC
             servicio:   26
             cuenta:    60364/2 C.C. DOLAR
             CBU:        0170469726000006036425


2. uplatom na račune koje je namenski otvorila Vlada Republike Srbije:
               

               Instrukciju o uplati možete preuzeti ovde.


 3. putem PayPal-a:

                Donacije putem PayPal servisa se mogu uplatiti na: floodrelief.gov.rs

 

Naši direktni kontakti su:
005411 48129133 (Ambasada)
005411 48133445 (Ambasada)
005411 48133446 (Konzularno)
0054911 36875727 (T. Conic mobilni)
0054911 36875653 (M. Petrovic mobilni)
serbembaires@gmail.com
consulado@serbembaires.com.ar

 Odluka o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava
     
 
     Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 30. oktobra 2014. godine, usvojila Odluku o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava, koji poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije ili vizu Sjedinjenih Američkih Država i nosioca stranih putnih isprava koji imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije ili Sjedinjenim Američkim Državama, koja je objavljena u „Službenom glasniku RS", broj 119 od 31. oktobra 2014. godine i stupa na snagu 8. novembra 2014. godine.
 
      Ovom Odlukom, pomenute kategorije stranih državljana mogu, bez viza, ulaziti, tranzitirati i boraviti u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka bude usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka.


Inauguracija Filmskog Festivala “Al Este del Plata” srpskim filmom Cinema Komunisto, Mile Turajlić

Obaveštavamo da je u sredu, 05. novembra, otvoren Filmski Festival “Al Este del Plata”, dokumentarnim filmom Cinema Komunisto, srpske rediteljke Mile Turajlić, u prostorijama bioskopa BAMA Cine.

Na otvaranju je govorio Joaquin Ibarra, organizador Festivala, koji se tom prilikom zahvalio Ambasadi R. Srbije na pruženoj podršci i izrazio nadu da će se ovako uspešna saradnja, naglasivši da će tokom Festivala biti prikazana 4 srpska filma, nastaviti i u buduće.
 
Prisutnima se takođe obratila i otpravnik poslova a.i. Ambasade R. Srbije u Buenos Airesu, Tatjana Conić, koja je zahvalila organizatorima i izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da srpski dokumentrni film ima čast da otvori ovaj Festival, kao i da se u selekciji Festivala nalaze četiri izvanredna srpska filma. 

Pozivamo sve ljubitelje srpske kinematografije da posete Festival “Al Este del Plata”, na kome će biti prikazani sledeći filmovi srpskih autora:

- CINEMA KOMUNISTO, Mina Turajlić …………………..sreda, 05.11. u 19h
                                                         …………….….četvrtak, 06.11. u 20h
- KRUGOVI, Srdan Golubović……………………………..subota, 08.11. u 22h
- GRAD KOJI PEVA, Marko Simić ………………………nedelja, 09.11. u 18h
- KOSMA, Sonja Blagojević……………………...………..nedelja, 09.11. u 20h
 Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova povodom incidenata na utakmici Srbija – Albanija

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije oštro osuđuje jučerašnji incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija, ocenjujući ga kao smišljenu i unapred planiranu provokaciju.
Puštanje bespilotne letelice sa zastavom Velike Albanije, na kojoj je prikazana teritorija koja obuhvata delove ne samo Srbije, već i Grčke, Crne Gore i Makedonije, dosad je nezabeležena provokacija na fudbalskim terenima i moralo je biti planirano unapred, tako da ne može biti reči o spontanom izgredu huligana. Reč je o smišljenoj političkoj provokaciji, izvedenoj sa namerom da se u Beogradu izazovu neredi koji bi bacili senku na činjenicu da Srbija vrlo uspešno neguje saradnju u regionu.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić istakao je da okupljanja u albanskim sredinama nakon sinoćnog incidenta svakako ne doprinose smirivanju tenzija, već samo, pogotovo na Kosovu i Metohiji, stvaraju atmosferu straha, koja, po ko zna koji put, šalje poruku pripadnicima nevećinskog naroda da nisu dobrodošli.

Srbija ne može snositi odgovornost za neodgovorne provokacije albanskih gostiju, i nastaviće da radi na razvijanju dobrosusedskih odnosa, za koje veruje da su jedini put za prevazilaženje potencijalnih problema. S druge strane, preduzećemo sve mere da međunarodne partnere, a pogotovo EU, upoznamo sa svim aspektima slučaja, i još jednom pozovemo na primenu jednakih standarda za sve, kako bi se izbeglo da ovakvi incidenti nastave da ugrožavaju politički napredak saradnje u regionu.

Ministarstvo spoljnih poslova želi da izrazi zahvalnost onim članovima nacionalnog tima koji su smirivali situaciju na terenu, tako braneći i na najbolji način promovišući vrednosti za koje se Srbija zalaže.OTVARANJE KNJIGE ZALOSTI U AMBASADI R. SRBIJE

Obaveštavamo da je u Republici Srbiji proglašena trodnevna nacionalna žalost povodom žrtava i stradanja u katastrofalnim poplavama koje su pogodile zemlju.

U Ambasadi Republike Srbije u Buenos Airesu će tim povodom, za sve zainteresovane gradjane, 21, 22 i 23. maja od 10,00 do 14,00 časova biti otvorena knjiga žalosti.


Adresa Ambasade je Marcelo T. de Alvear 1705, Barrio Norte, CABA.Saopštenje Ministarstva zdravlja Republike Srbije o potrebama za lekove
Povodom vanredne situacije izazvane elementarnim nepogodama, Ministarstvu zdravlja Repulblike Srbije se javlja veliki broj organizacija i pojedinaca iz zemlje i inostranstva u želji da doniraju neophodnu pomoć u lekovima i medicinskim sredstvima. S obzirom da Rpeulika Srbija raspolaže lekovima i medicinskim sredstima koji su potrebni za pružanje zdravstvene zaštite u redovnim okolnostima, zbog vanredne situacije neophodno je obezbediti dodatne količine određenih grupa lekova i medicinskih sredstava, za kojima su povećane potrebe stanovništva.
Ministarstvo zdravlja obaveštava da se ne mogu prihvatiti donacije od fizičkih lica u vidu lekova i medicinskih sredstava koje lično donose, a radi zaštite zdravlja pacijenata, jer nije poznato na koji način su lekovi nabavljeni i u kojim uslovima su čuvani.
Sva pravna i fizička lica, koja žele da doniraju lekove, medicinska i druga sredstva koja su registrovana u Repulici Srbiji, mogu preko proizvođača ili veleprodaja da izvrše donaciju centralnoj apoteci Kliničkog centra Srbije, koja dalje vrši raspodelu i distribuciju svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Republike Srbije, na osnovu njihovih iskazanih potreba.
U slučaju donacije neregistrovanih lekova uvoz donacije se vrši na osnovu odobrenja Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, a na osnovu sledeće dokumentacije: Sertifikart dobre proizvođačke prakse (izdat od nadležnog organa EU) i Sertifikat analize proizvođača tog leka. Uvoz neregistrovanih medicinskih sredstava se vrši na osnovu odobrenja Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, a na osnovu sledeće dokumentacije: Izjava o usklađenosti, SE sertfikat i dokaz da se medicinsko sredstvo nalazi u prometu u zemlji proizvođača.
Agencija će  uvoz neregistrovanih lekova i medicinksih sredstgava u cilju donacije  odobravati po hitnom postupku u roku od 24 sata. Ugovor o donaciji takođe se zaključuje sa centralnom apotekom Kliničkog centra Srbije.
Spisak najneophodnijih lekova, medicinskih i drugih sredstava za potrebe zdravstvenih ustanova možete pronaći ovde.
 

Obaveštavamo sve potencijalne davaoce donacije da dodatne informacije mogu dobiti na telefone 011/3614-666 i 011/3616-257, kao i putem mejl adrese: lekovi@zdravlje.gov.rs,

Unapred se zahvaljujemo na pomoći!

 Prijem povodom Dana državnosti
Februar 2014. godine
 
Prijem povodom Dana državnosti održan u salonu Ambasade Republike Srbije u Buenos Aires u petak, 14. februara, u vecernjim casovima, koji protekao u izuzetno srdačnoj atmosferi.
Prijemu prisustvovali gosti iz argentinskog Ministarstva instranih poslova i vera, uvaženi ljudi argentinskih vlasti i društva, diplomatskog kora, Počasni konzuli RS u Argentini, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i dijaspore.

 

 

   
 

 Prijavljivanje birača za glasanje u inostranstvu na izborima za Narodnu Skupštinu Republike Srbije 16. marta 2014. godine

Obaveštavaju se birači, koji imaju boravište u Argentini, Urugvaju, Peru, Čileu i Paragvaju  da mogu preko Ambasade Republike Srbije u Buenos Airesu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (22. februara 2014. godine), podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.

Ambasada će ovaj zahtev dostaviti nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak da birač glasa u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja; jedinstveni matični broj; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može se upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, a želi da glasa u inostranstvu, neophodno je da se prethodno upiše u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se Ambasadi Republike Srbije u Buenos Airesu, koja oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takodje, obaveštavaju se birači, koji imaju boravište u Argentini, Urugvaju, Peru, Čileu i Paragvaju, da preko Ambasade Republike Srbije mogu podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave - www.mpravde.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju gradjana.„Milanski edikt 313-2013, Srbija“

Mart 2013.

 

U Srbiji će se nizom prigodnih manifestacija tokom 2013. godine obeležiti 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, zakonskog akta kojim je okončan trovekovni progon hrišćana.
edicto

Program obeležavanja ovog velikog jubileja organizuju Vlada Republike Srbije i Organizacioni odbor na čelu sa predsednikom Republike Srbije gospodinom Tomislavom Nikolićem i njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Irinejom.

Informacije o manifestacijama u okviru projekta „Milanski edikt 313-2013, Srbija“ mogu se naći na sajtu: www.edictofmilan2013.com.

 

 


 Proslava Dana frankofonije u Buenos Airesu, 20. marta

Buenos Aires, mart 2013..

        Drugi put za redom, u Buenos Airesu je obeležen Dan frankofonije, 20. mart, u organizaciji ambasada zemalja članica i posmatrača ove organizacije. U Ministarstvu inostranih poslova i vera Republike Argentine organizovan je prigodan kulturno-umetnički program na kraju kojeg su dodeljene nagrade đacima koji su učestovali na takmičenju iz poznavanja francuskog jezika. Ambasada Republike Srbije, koja od 2006. ima status posmatrača u Međunarodnoj organizaciji frankofonije, i ove godine se pridružila proslavi povodom Dana frankofonije.

Embajadora

Ambasador Republike Srbije urucuje nagradu jednom od ucesnika na Takmicenju iz francuskog jezika, na proslavi povodom Dana frankofonije u Ministarstvu inostranih poslova
i vera Republike Argentine.

Embajadores

Ambasadori zemalja clanica i posmatraca Medunarodne organizacije frankofonije, 20. marta u Ministarstvu inostranih poslova
i vera Republike Argentine.


 Brazilska i srpska muzika za violinu i klavir

Buenos Aires, oktobar 2012.

 Na koncertu održanom 14. oktobra u pozorištu „La Scala de San Telmo“ u Buenos Airesu, violinistkinja iz Srbije Marija Mihajlović i brazilska pianistkinja Miriam Bastos svirale su dela srpskih i brazilskih violinistaautora, poput Josipa Slavenskog, Dejana Despića, Fransiska Minjonea i drugih.
Marija Mihajlović i Miriam Bastos su profesori na Muzičkoj akademiji Univerziteta države Minas Gerais u Brazilu.
Od pre nekoliko godina rade na istraživačkom projektu „Brazilska i srpska muzika za violinu i klavir“, u okviru kojeg proučavaju i predstavljau dela autora iz obe zemlje.
Koncertu dua u Buenos Airesu sa velikim zadovoljstvom su prisustvovali i predstavnici Ambasade Srbije i srpske dijaspore u Argentini.

 

 


 U slavu akvarela

General Madariaga, septembar 2012.

acuarelas serbias

Na poziv predsednika opštine General Madariage g-dina Kristiana Popovića, u Kući kulture ovog mesta 3. septembra je otvorena izložba akvarela srpskih umetnika, kao centralna manifestacija povodom obeležavanja Dana imigranata, 6. septembra. Na otvaranju izložbe pod nazivom „U slavu akvarela“, govorila je i ambasador Srbije Gordana Vidović, koja se osvrnula na značaj negovanja običaja i tradicije naše zemlje, čemu posvećena naša dijaspora u General Madariagi, kao „most“ između naroda i kultura Srbije i Argentine.

 

 

 

 


 U organizaciji Ambasade R.Srbije u Buenos Airesu, delegacija Univerziteta u Beogradu boravila je u junu u Argentini, gde je posetila Univerzitet Buenos Aires i Nacionalni univerzitet la Plata.

Buenos Aires, jun 2012.

Delegaciju beogradskog univerziteta predvodio je rektor prof. Dr. Branko Kovačević, u pratnji dekana Poljoprivrednog, Gradjevinskog i Fakulteta organización nauka, kao i profesora sa Filološkog fakulteta.


UBA

Zajedno sa ambasadorom R.Srbije Gordanom Vidović, rektor prof. Dr. Branko Kovačević, sa rektorom UBA Dr. Ruben Eduardo Aluom i rektorom UNLP Dr. Fernandom Tauberom obavio je sadržajne razgovore i razmenio mišljenja o sistemima visokoškolskog obrazovanja u Srbiji i Argentini, a članovi delegacije našeg univerziteta imali su priliku da se načinom rada fakulteta u okviru UBA i UNLP.

Izmedju Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Buenos Aires i Nacionalnog univerziteta La Plata potpisani su memorandumi o saradnji, kao okvir za nastavak saradnje inicarene ovom posetom, a na planu razmene naučno-tehničkih informacija, obrazovanja na redovnim i višim studijama, kao i zajedničkih istraživanja.


UNLP


 Sajam zapošljavanja „Back2Serbia“

Buenos Aires, maj 2012.

 

        Dana 7. i 8. juna 2012. u Beogradu, u hotelu Moskva održaće se jedinstveni sajam zapošljavanja u Srbiji pod nazivom Back2Serbia, namenjem svim srpskim državljanima koji su živeli u inostranstvu, kao i onima koji su u zemlji i traže nove izazove u razvoju svoje karijere.
        Back2Serbia je inicijativa tima ljudi iz Srbije i Evrope koja za cilj ima pružanje informacija svim srpskim državljanima o poslednjim ekonomskim trendovima u zemlji, mogućnostima zaposlenja, aktuelnim otvorenim pozicijama i svih drugih korisnih informacija u slučaju da planiraju da se vrate u zemlju i u njoj zaposle, a putem istoimenog portala.
        Glavni cilj sajma je da privuče mlade ljude sa medjunarodnim obrazovanjem i profesionalnim iskustvom, voljnim da se vrate u Srbiju i da im kroz kontakt sa kompanijama na dvodnevnom sajmu bude omogućena prilika da pronadju zaposlenje u svojoj zemlji.
          Sajam ima generalnu podršku Ministarstva vera i dijaspore i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Sponzor sajma je kompanija Messer Tehnogas AD. Glavni izlagač na sajmu je kompanija Ernst and Young, dok je edukativni partner sajma IT akademija. Sajtovi Poslovi.infostud.com, Klikdoposla.com i Poslovi.rs su medijski sponzori sajma.

Dodatne informacije o sajmu mogu se naći na sajtu www.back2serbia.com


 Film “Montevideo, Bog te video” na Festivalu evropskog filma u Buenos Airesu

Buenos Aires, maj 2012.

 

         Srpski film “Montevideo, Bog te video”, reditelja Dragana Bjelogrilića, biće prikazan u okviru Festivala evropskog filma, koji se po deveti put organizuje u Argentini i tradicionalno otvara 9. maja, na Dan Evrope.
           “Montevideo, Bog te video” biće prikazan dva puta – u utorak, 15. maja, u 21:00 sati, u sedištu Francuske alijanse u Buenos Airesu, (Av.Córdoba 946) i u sredu, 16. maja, u 18:30 sati, u Italijanskom institutu za kulturu (Marcelo T. de Alvear 1119).
            Ulazak za sve projekcije je slobodan.


 Otvaranje Počasnog konzulata Republike Srbije u Provinciji Buenos Aires

Buenos Aires, mart 2012.

 

        Uručenjem patentnih pisama i egzekvature Ljiljani Milović, novoimenovanom počasnom konzulu Republike Srbije u Provinciji Buenos Aires, dana 29. marta, zvanično je otvoren Počasni konzulat Republike Srbije sa sedištem u mestu Martines.
       Prilikom predaje patentnih pisama i egzekvature, amb. Gordana Vidović je ukazala na značaj koji vlada Republike Srbije pridaje vezama sa dijasporom, odnosno na politiku da se među najistaknutijim članovima dijaspore biraju odgovarajuće ličnosti za funkcije počasnih konzula naše zemlje, s ciljem jačanja i diversifikovanja veza ne samo sa Srbima i njihovim potomcima u inostranstvu, već i sa zemljom domaćinom.
      Otvaranjem Počasnog konzulata u Provinciji Buenos Aires, sa sedištem u Martinesu, Srbija u Argentini ima tri počasna konzulata, pored dva postojeća u Provinciji Ćako, sa sedištem u Roke Saens Penji i u provincijama Kordoba i Salta, sa sedištem u Kordobi.Parlamentarni izbori u Republici Srbiji, 6. maja 2012.

Buenos Aires, 26. mart 2012.

 

U skladu sa Zakonom o izborima, državljani Republike Srbije sa boravištem u inostranstvu koji žele da glasaju na predstojećim parlamentarnim izborima, zakazanim za 6. maj, treba da u nadležnoj ambasadi Republike Srbije podnesu zahtev da se u Jedinstveni birački spisak upiše podatak da će glasati u inostranstvu.
Ukoliko zainteresovani građani nisu upisani u Jedinstveni birački spisak, upis će se izvršiti zajedno sa Zahtevom o unošenju podatka da će glasati u inostranstvu. Uslov za upis u Jedinstveni birački spisak je prijavljeno prebivalište u R.Srbiji.

Državljani R.Srbije sa boravištem u Argentini, Čileu, Paragvaju, Peruu i Urugvaju koji žele da glasaju na predstojećim parlamentarnim izborima, popunjen i potpisan zahtev, zajedno sa fotokopijom važećeg pasoša, lične karte ili vozačke dozvole R.Srbije, mogu podneti u Ambasadi Republike Srbije u Buenos Airesu, faksom ili poštom, najkasnije do 14. aprila, na sledeću adresu:
Embajada de la República de Serbia Marcelo T. de Alvear 1705
CP: 1060 -Buenos Aires- Argentina.
Fax: 0054 11 4812 1070

Obrazac zahteva o unošenju podatka da će glasati u inostranstvu – kliknite ovde.

Zainteresovani građani mogu da navedu mesto gde žele da glasaju, pri čemu konačnu odluku o otvaranju biračkog mesta donosi Republička izborna komisija, nakon zaključenja Jedinstvenog biračkog spiska, na osnovu broja prijavljenih za glasanje na svakom potencijalnom biračkom mestu, gde je uslov za formiranje biračkog mesta najmanje sto prijavljenih glasača.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Ambasadi Republike Srbije u Buenos Airesu, putem ovog mejla consulado@serbembaires.com.ar ili preko telefona: 005411 4812 9133.


 Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju

Buenos Aires, mart 2012.


 

Narodna skupština Republike Srbije donela je Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju (“Službeni glasnik RS” br. 72/11), koji je stupio na snagu 6. oktobra 2011. Na osnovu ovog zakona formirana je Agencija za restituciju.

Sve informacije u vezi sa sprovodjenjem zakona mogu se dobiti putem sajta Agencije za restituciju: www.restitucija.gov.rs ili preko sledećih telefona: +381 11 362 1984/5/6.


 Ukidanje viza izmedju Republike Srbije i Istočne Republike Urugvaj

Buenos Aires, 24. decembar 2011.

 

U skladu sa Sporazumom izmedju Republike Srbije i Istočne Republike Urugvaj, potpisanim u Montevideu, 3. juna 2011. godine, državljani dve zemlje, nosioci običnih pasoša, oslobadjaju se od obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji druge države u trajawu do devedeset (90) dana u periodu od šest meseci računajući od dana prvog ulaska.

Republika Srbija će početi sa primenom ovog Sporazuma od 30. decembra 2011. godine, što znači da će, počev od ovog datuma, državljani Urugvaja moći da putuju u Srbiju bez vize, u skladu sa gore navedenim.

Istočna Republika Urugvaj će početi sa primenom ovog Sporazuma od 31. decembra 2011. godine, što znači da će, počev od ovog datuma, državljani Srbije moći da putuju u Urugvaj bez vize, u skladu sa gore navedenim.


 Vesti
Novi vizni režim za državljane Višenacionalne Države Bolivije
Konkursi za sufinansiranje projekata Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja
Govor ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića na sednici SB UN povodom izveštaja o radu UNMIK
Istraživanje o državljanima R. Srbije koji žive u inostranstvu
Selaković: Intenzivna diplomatska aktivnost u Njujorku, afirmisali smo našu politiku
Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
Predsednik Vučić predsedavao Samitom u okviru inicijative Otvoreni Balkan
Selaković sa ministrom spoljnih poslova Paragvaja
Uručenje zvanične opreme fudbalske reprezentacije Srbije
Poseta kancelariji Počasnog konzulata Srbije u Paragvaju
Zvanična poseta Paragvaju
Putovanje maloletnih lica preko državne granice Srbije
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Argentine Osvaldom Narsisom Marsikom
Predsednik Vučić položio zakletvu
Predsednik Vučić na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma
Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju
eKonzulat: mogućnost on line podnošenja zahteva za vize D
Izbori - video RIK-a o glasanju u inostranstvu
Конкурс за суфинансирање пројеката
Захтев за упис у бирачки списак за бираче који ће гласати у иностранству
Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта
Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију
Дан државности Републике Србије
Признање сертификата о вакцинацији Р. Србије
Režim ulaska u Republiku Srbiju - Uredba Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19
Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију
Опроштајна посета Уругвају
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Одлукa о додели националних признања
Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету
Председник Вучић примиo акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Аргентине
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
Параглајдинг репрезентација Србије на светским такмичењима у Аргентини
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања
Захвалност Аргентини на подршци територијалном интегритету Србије
Састанак на високом нивоу посвећен обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља
Одлуке о суфинансирању пројеката
Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО
Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе
Кампања заштите имовинских права Срба у Федерацији БиХ
Председник Вучић примиo акредитивна писма амбасадора који покривају Србију на нерезиденцијалној основи
Изложба „Несврстани свет“ увод у обележавање 60 година Покрета несвртаних земаља
Омаж Х. Л. Борхесу
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PREDLOGA ZA DODELU NACIONALNIH PRIZNANJA ZA IZUZETAN DOPRINOS, REZULTATE I ZASLUGE U OBLASTI OSTVARIVANJA SARADNJE I JAČANJA VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, KAO I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu - 22. jul 2021.
Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер
Србија остварила велики успех у области дигитализације
Селаковић позвао представнике чланица ПНЗ да се у октобру окупе у Београду
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
КАНДИДАТУРА СРПСКЕ НАУЧНИЦЕ ЗА ПРЕСТИЖНУ ЕВРОПСКУ НАГРАДУ У ОБЛАСТИ БИОМЕДИЦИНЕ
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА
Онлајн конференција УСДСР о новом дигитализованом начину конкурисања за суфинансирање пројеката
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
Republika Srbija u Mesecu Frankofonije
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Одржан први састанак Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније
Уручивање признања у Амбасади Републике Србије у Аргентини
Буенос Ајрес у бојама српске заставе
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
Срећан Дан државности Републике Србије! Happy #Statehood Day of the Republic of Serbia! Feliz Día Nacional de la República de Serbia!
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Србија одаје почаст жртвама Холокауста
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
УПУТСТВО о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID-19
Садржина захтева који се упућује Привредној комори Србије
РАСПИСАН КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ
Опроштајна посета амбасадора Републике Аргентине
"ВЕЛИКАНИ ИСТОРИЈЕ, БРОЈНА ЛИЦА ЈЕДНОГ ГЕНИЈА" текст објављен 06.01.2021. у Ла Пренса, написао Пабло Де Вита
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Министар Селаковић примио у опроштајну посету амбасадора Аргентине
Marina Abramović na festivalu Santiago a Mil 2021
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Новогодишња честитка Министарства спољних послова Републике Србије
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
ОГРАНИЧЕЊА УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
Саопштење Министарства спољних послова
Селаковић: Многа искушења учврстила и ојачала пријатељство Србије и Парагваја
USLOVI ULASKA U R. SRBIJU OD 20. DECEMBRA 2020.
Obeležavanje 70. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Republike Paragvaja
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Deseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
Knjiga žalosti povodom smrti Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja
Srbija stvara mogućnosti
Учешће српске виолончелистке Ане Топаловић на Међународном онлајн фестивалу „Музички септембар“ у Тукуману
Prikazivanje srpskog filma KAD SVANE DAN u okviru ciklusa NEPROPUSTIVI FILMOVI u organizaciji Ambasade R. Srbije u Buenos Ajresu, DAIA-e i Univerziteta UCEMA
РЕЖИМ УЛАСКА ПО ЗЕМЉАМА У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ 14. јули 2020. године
DONETE ODLUKE O SUFINANSIRANJU PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA IZMEĐU MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
Nedelja inženjerstva 2020. -Nikola Tesla- virtuelna izložba
Ambasadorka Republike Srbije, Jela Bacović, otvariće izložbu "Energija za budućnost: Nikola Tesla i razvoj hidroenergije" u ponedeljak, 01. juna u 20 časova.
Dr Branimir Jovanović, bivši direktor Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, održaće predavanje „Nikola Tesla kao ličnost i naučnik“ u ponedeljak, 1. juna u 20 časova.
REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANA U R. SRBIJU
Избори за народне посланике - лажни сајт за пријављивање и гласање
PONOVLJEN KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
Избори за народне посланике - наставак спровођења изборних радњи
DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
VAŽNO: Protokol u slučaju kretanja turista od smeštaja do aerodroma
ВАНРЕДНО СТАЊЕ: ПРЕЛАЗАК ГРАНИЦЕ
САОПШТЕЊЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ИЗБОРИ 2020: ПРЕКИДАЊЕ ИЗБОРНИХ РАДЊИ
VAŽNO OBAVEŠTENJE!
Odluka Vlade Republike Srbije – COVID 19
ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Oбележавањe Националног дана Републике Србије, у салону "Никола Тесла"
ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА У ИНОСТРАТНСТВУ
4. МАРТА 2020. ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ СА БОРАВИШТЕМ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ
У салону Никола Тесла, Амбасаде Републике Србије у Аргентини, изложени су нови експонати: лични предмети који су припадали великом српском проналазачу
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u Argentini, Čileu, Peruu, Paragvaju i Urugvaju
Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, је уручила одликовање златну медаљу за заслуге Амб. Сузани Руиз Серути
Народна банка Србије објавила Финансијски водич за повратнике
У Буенос Ајресу је гостовала оперска дива Милијане Николић
Ambasadorka Baćović održala master čas
Izložba Tesle u Paragvaju
ОТВОРЕН САЛОН НИКОЛА ТЕСЛА У АМБАСАДИ Р. СРБИЈЕ У БУЕНОС АЈРЕСУ
ИВАНА ПЕРОВИЋ ЈЕ ОСВОЈИЛА ЗЛАТО НА СВЕТСКОМ КАРАТЕ ПРВЕНСТВУ У ЧИЛЕУ
Конференција поводом затварања изложбе „Женско лице Србије у Великом рату“ у Националној библиотеци Аргентине
Свечани концерт Дечијег националног хора Аргентине и харфисткиње Ленке Петровић у Буенос Ајресу 05.09.2019.
Амбасадорка Р. Србије, Јела Баћовић присуствовала је концерту харфисткиње Ленке Петровић на отварању Недеље харфе у Буенос Аиресу
Nacionalna Biblioteka je objavila članak o izložbi "Žensko lice velikog rata"
РЕПУБЛИКА СРБИЈА - КАНДИДАТ ЗА ИЗВРШНИ ОДБОР УНЕСКА 2019-2023
Отворена изложба "Женско лице Великог рата" у Националној библиотеци Аргентине
Srpska pravoslavna crkva u Buenos Ajresu proglašena za mesto od kulturnog interesa
„Неопходно је да са Перуом градимо стратешке односе“
У Лими је отворен Почасни Конзулат Републике Србије
Donete odluke o sufinansiranju projekata
Ambasadorka Republike Srbije u Buenos Ajresu, Jela Baćović, je tokom meseca juna ove godine posetila provinciju Saltu u Argentini
Unos kućnih ljubimaca - novi Pravilnik
POZIV ZA BESPLATNI TROMESEČNI KURS SRPSKOG JEZIKA PREKO SKYPE-a
Mинистар спољних послова Републике Србије, Ивица Дачић, је посетио стадион „Сентенарио" и Музеј фудбала у Утугвају
Унапређење билатералног политичког дијалога између Србије и Парагваја
Министар Дачић разговарао са председником Парагваја
Министру Дачићу уручена Повеља почасног госта Буенос Аиреса
Шефови дипломатија Србије и Уругваја о билатералним односима, унапређењу економске сарадње и сарадњи у међународним организацијама
Mинистaр Дачића је, на Конференцији Уједињених нација о сарадњи Југ-Југ која се одржава у Аргентини, изјавио да је Република Србија заинтересована за развој свеукупне сарадње са државама које учествују у процесу сарадње Југ-Југ
Министар Дачић разговарао са аргентинским замеником министра спољних послова
Изложба у Националној библиотеци Аргентине поводом обележавања Националног дана Републике Србије, 28. фебруара 2019.године
Povodom proslave srpskih praznika pozivamo na kratak kulturni skup, na Trgu Republike Srbije u Buenos Airesu
Ambasadorka Republike Srbije, Jela Baćović, je posetila Provinciju Korijentes
Njeno kraljevsko veličanstvo, princeza Katarina, poziva na Desetu konferenciju srpske medicinske dijaspore, koja će se održati u Beogradu, od 20 do 22. juna ove godine.
Pozdravni govor gospođe Ambasadorke, Jele Baćović, na prijemu povodom stote godišnjice završetka Prvog Svetskog Rata, organizovana u Džokej klubu u Buenos Airesu
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je raspisalo konkurs za finansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2019. godini
Gospođa Ambasador Republike Srbije, Jela Baćović, je proslavila Srpsku novu godinu zajedno sa srpskom dijasporom u Čileu
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je raspisalo konkurs za finansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. godini.
ZAHTEVI ZA NOVE PUTNE ISPRAVE - VAŽENJE IZVODA IZ MKR BIŠIH REPUBLIKA SFRJ
IZLOŽBA "NIKOLA TESLA. PRONALAZAČ XXI VEKA" U USUAJI
PRIJEM NAŠEG OLIMPIJSKOG TIMA U AMBASADI R. SRBIJE U BUENOS AIRESU
Inauguracija izložbe o Nikoli Tesli u Kordobi
OBAVEŠTENjE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU
Poziv za prijavu potraživanja po osnovu devizne štednje Uprave za javni dug Ministarstva finansija R. Srbije
Proslava Dana državnosti Republike Srbije za dijasporu
Konferencija povodom zatvaranja izložbe o Nikoli Tesli i obeležavanja Dana državnosti R. Srbije, 02.02.2017.god.
Konkurs za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017.god.
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u 2017.god.
Uvođenje lica rođenih 1999.god. u evidenciju vojnih obveznika i Javni oglas za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka
Nikola Tesla, genijalni i ekscentrični srpski pronalazač, u izložbi koja obuhvata njegov život i delo (La Nacion)
Predaja akreditivnih pisama amb. Jele Baćović predsedniku Urugvaja dr Tabareu Vaskesu
Poseta pomoćnika ministra pravde Republike Srbije Čedomira Backovića Buenos Airesu 15-17. novembra 2016. godine
Inauguracija izlobe "Srbija:1914, uloga žene u Velikom ratu", Tukuman
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
Sastanak bilateralnih političkih konsultacija između MIP Srbije i Urugvaja, održan u Montevideu
Sastanak bilateralnih političkih konsultacija između MIP Srbije i Argentine, održan u Buenos Airesu
Ciklus srpskog filma na Univerzitetu CEMA
XIII Ciklus evropskog filma, 5 - 22. maj
Koktel za predstavnike srpske dijaspore
Predaja originala akreditivnih pisama ambasadora Republike Srbije, Jele Baćović, predsedniku Argentine, Mauriciju Makriju
Izbori za narodne poslanike R.Srbije, 24. april 2016. godine
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016.godini
Kњига жалости у Амбасади Србије у Буенос Аиресу
Dan državnosti Republike Srbije, 15. februar
Predaja kopija akreditivnih pisama ambasadora R. Srbije, Nj.E. Jele Baćović
Predsednik Republike Srbije Tomisalv Nikolić u Argentini
Otvorena izložba „Itinerarium Romanum Serbiae – Putevima rimskih imperatora u Srbiji“, Ministarstvo kulture Buenos Airesa, 31. oktobar 2015. godine
Non Paper - Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?
Akcija prikupljanja humanitarne pomoći za prihvat izbeglica i migranata u Republici Srbiji
Otvorena izložba “Itinerarium Romanum Serbiae” u Montevideu
Inauguracija izložbe Snežane Čomor u Argentini, 4-20.09.2015.godine
Razmena učenika srednje škole između Srbije i Argentine
Inauguracija izložbe "Srbija 1914" u Buenos Airesu
Izložba "Srbija 1914"
Srpski dokumentarni film “Cinema komunisto” na XII Smotri evropskog filma u Buenos Airesu, 8-14. maja 2015. godine
Konferencija o Miloradu Paviću na II Međunarodnom susretu književnosti fantastike u Buenos Airesu, 8-12. maja 2015. godine
Poseta Srbiji amb. Huana Valje Ralija, direktora Nacionalnog instituta za spoljnu politiku Argentine (ISEN), 25-26. februara 2015. godine
"Ciklus srpskog filma" u Vicente Lopezu
Reprezentacija Srbije na Madjunarodnoj olimpijadi nauke u Mendozi
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u poseti Argentini i Čileu
APEL ZA POMOĆ UGROŽENIMA U SRBIJI - VAŽNA INFORMACIJA
Odluka o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava
Inauguracija Filmskog Festivala “Al Este del Plata” srpskim filmom Cinema Komunisto, Mile Turajlić
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova povodom incidenata na utakmici Srbija – Albanija
OTVARANJE KNJIGE ZALOSTI U AMBASADI R. SRBIJE
Saopštenje Ministarstva zdravlja Republike Srbije o potrebama za lekove
Prijem povodom Dana državnosti
Prijavljivanje birača za glasanje u inostranstvu na izborima za Narodnu Skupštinu Republike Srbije 16. marta 2014. godine
„Milanski edikt 313-2013, Srbija“
Proslava Dana frankofonije u Buenos Airesu, 20. marta
Brazilska i srpska muzika za violinu i klavir
U slavu akvarela
U organizaciji Ambasade R.Srbije u Buenos Airesu, delegacija Univerziteta u Beogradu boravila je u junu u Argentini, gde je posetila Univerzitet Buenos Aires i Nacionalni univerzitet la Plata.
Sajam zapošljavanja „Back2Serbia“
Film “Montevideo, Bog te video” na Festivalu evropskog filma u Buenos Airesu
Otvaranje Počasnog konzulata Republike Srbije u Provinciji Buenos Aires
Parlamentarni izbori u Republici Srbiji, 6. maja 2012.
Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju
Ukidanje viza izmedju Republike Srbije i Istočne Republike Urugvaj
Arhiva vesti