| |     Español | english  
Naslovna
Govor ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića na sednici SB UN povodom izveštaja o radu UNMIK

18. oktobar 2022. godine

Poštovani predsedniče Saveta bezbednosti,

Uvaženi članovi Saveta bezbednosti,

Poštovana specijalna predstavnice,

Čast mi da se ponovo obraćam ovom uvaženom telu Ujedinjenih nacija i da danas razmatramo novi izveštaj generalnog sekretara o radu misije UN na teritoriji naše južne pokrajine, na Kosovu i Metohiji.

Želim da zahvalim generalnom sekretaru i specijalnoj predstavnici generalnog sekretara i šefu UNMIK-a na podnošenju izveštaja. Prepoznajemo napore koje gđa Zijade ulaže u obavljanju ove veoma odgovorne funkcije, naročito imajući u vidu neophodnost sveobuhvatnog sagledavanja i kompleksnost situacije na terenu.

I ovom prilikom želim da naglasim da Republika Srbija visoko uvažava aktivnosti UNMIK na Kosovu i Metohiji, formirane Rezolucijom SB UN 1244. Zalažemo se za njeno kontinuirano delovanje u neizmenjenom i nesmanjenom obimu i kapacitetu, a posebno imajući u vidu da Misija još uvek nije ispunila osnovni cilj svog mandata - miran i normalan život svih građana naše južne Pokrajine.

Dame i gospodo,

Nažalost, moram da konstatujem da poslednji meseci nisu doneli više stabilnosti na Kosovu i Metohiji i da situacija u Pokrajini nije baš onakva kakva je predstavljena u izveštaju. Jednostranim potezima rukovodstvo u Prištini nastavlja da svesno i sistematično produbljuje etničke razlike izazivajući diskriminaciju i nipodaštavanja nealbanskog stanovništva. Prema našim saznanjima od početka ove godine zabeleženo je 105 etnički motivisanih napada. Pored toga, Priština aktivno radi na postavljanju administrativnih i birokratskih prepreka, preduzimanjem poteza i mera koji nisu usaglašeni u dijalogu dve strane, kao osnovnom mehanizmu za pregovore i postizanje rešenja između Beograda i Prištine. Njihov odnos i postavljanje je u tom smislu višestruko problematično. Svojim neodgovornim ponašanjem, privremene institucije samouprave svesno sabotiraju napore ne samo Beograda, već i EU i drugih involviranih strana u međunarodnoj zajednici, sa očiglednom namerom sprovođenja dva cilja – prvi je izbegavanje sprovođenja preuzetih obaveza. Drugi, krajnji i daleko alarmantniji cilj je zastrašivanje, marginalizacija i progon Srba.

I dalje se, kao i godinama unazad, Srbi na različite načine zastrašuju, podstiču na napuštanje svojih domova, sela i gradova u kojima su rođeni i žive, a oni raseljeni obeshrabruju da se vrate tamo gde su rođeni i započeli svoje živote. Privremene institucije planski rade na tome da uklone i izbrišu što je više moguće onog kulturnog i nacionalnog diverziteta koji još opstaje. Istovremeno, Priština svesno potpiruje međuetničke tenzije koristeći sve dostupne metode. Tako je, prilikom hapšenja Nikole Nedeljkovića zbog navodnog „izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti“, a zapravo prisustvovanja proslavi obeležavanja Vidovdana, Nikola osuđen na punih osam meseci bez ijednog materijalnog dokaza. Sa druge strane, podsećam da ni do danas nema nijednog pravosnažno osuđenog izvršioca za više od 1.000 Srba stradalih samo od 1999. godine. Zbog ovakvog, planskog zastrašivanja etnički su očišćeni gotovo svi gradovi i sela na Kosovu i Metohiji, a predstavnici Prištine svojim delovanjem nastavljaju da ignorišu patnje, dosipajući so na rane Srbima koji su morali da napuste svoja vekovna ognjišta, a podvlačim, u pitanju je preko 200 hiljada ljudi. Takav odnos traje već 23 godine i ne menja se, što je u potpunoj suprotnosti sa demokratskim vrednostima i principima koje PIS često u svojim izjavama afirmišu. Prištinske delegacije u svim dosadašnjim izlaganjima pred ovim uvaženim telom naglašavaju šta je nekada bilo, bolno izostavljajući kako danas žive nealbanci na Kosovu i Metohiji.

Stoga, smatram potrebnim da naglasim da je neophodna istinska politička volja involviranih međunarodnih činilaca i Prištine, kako bi se stvorili uslovi za početak kraja diskriminacije na nacionalnoj osnovi i zajednički život u Pokrajini.

Dozvolite mi, uvaženi članovi Saveta bezbednosti, da skrenem Vašu pažnju i na rigidan, sporan i krajnje neozbiljan nastup druge pregovaračke strane u okviru dijaloga. U ostvarivanju gore pomenutih ciljeva Priština primenjuje takozvanu politiku reciprociteta, dobro osmišljenu, malicioznu strategiju koja nažalost nije samostalno zamišljena. Kontinuiranim insistiranjem na međusobnom priznanju kao centralnom delu dijaloga, takozvana politika reciprociteta na najbolji način pokazuje suštinsku nespremnost trenutnog političkog rukovodstva Prištine za pronalazak bilo kakvog kompromisnog rešenja. Podsetiću vas, razgovori između Beograda i Prištine nisu započeti sa izborom aktuelnog rukovodstva Prištine, već traju čitavih 11 godina od kada je započet tehnički dijalog (8.3.2011). Samim tim, ocenjujemo kao nedopustive pokušaje da se aktuelni format dijaloga dezavuiše, a dogovori poništavaju samo zato što ne odgovaraju trenutnim političkim činiocima. Neprihvatljivo je da se trenutne geopolitičke okolnosti koriste da se, jednostavno, jednim potezom precrta ono na čemu je godinama mukotrpno rađeno. Beograd je, podvlačim, institucionalno od samog početka uključen u dijalog, dok je posvećenost druge strane varirala i varira u zavisnosti od političke opcije koja je na vlasti.

Zaoštreni politički nastup i narativ aktuelnog rukovodstva PIS u Prištini prate i konkretni destabilišući koraci. U izveštajnom periodu, zamaskirane kao pokušaji navodne integracije u društvo, nametnute su mere o registarskim oznakama. Podsećam i ponavljam, o uvođenju ovakvih mera nije bilo saglasnosti u dijalogu Beograda i Prištine. Verujem, dame i gospodo, da ćemo i danas od strane predstavnice PIS u Prištini čuti navode kako je njihova strana ispunila sve obaveze, ali upravo odluka o preregistraciji tablica pokazuje da, po ko zna koji put, Priština ne samo da ne ispunjava dogovoreno, već poništava rezultate dijaloga, stvarajući iznova novu krizu. O efektu ovakvih, nasilno nametnutih mera najbolje govori da je od donošenja odluke zabeležen jednocifren broj preregistrovanih vozila sa srpskim registarskim tablicama, od čega je svega dvoje Srba sa severa KiM. To je još jedan pokazatelj da Priština ne uživa podršku svih, a da, sa druge strane, u kontinuitetu provocira prirodnu reakciju srpskog stanovništva, koje ne može da kontinuirano preživljava samovolju rukovodstva iz Prištine.

Verujem da ćemo i danas čuti ustaljeni narativ predstavnika iz Prištine koji pokušavaju da svaku reakciju Srba na KiM predstave kao aktivnost organizovanu od strane Beograda u navodnim pokušajima destabilizacije. Ovakve tvrdnje jednostavno ne odgovaraju istini. Srbija, sa svoje strane, ni na koji način ne može da obuzda revolt koji vlada među nealbanskim stanovništvom Kosova i Metohije. Nepobitna je činjenica da protesti građana predstavljaju bunt protiv dugogodišnjeg institucionalnog nasilja i obespravljivanja nealbanskog stanovništva, kojem se, u ovom slučaju, uskraćuje pravo na mirno uživanje privatne imovine stečene na zakonit način. Priština se dakle ne zaustavlja u pokušajima oduzimanja imovine, a, kao što je poznato,  jedna od meta je i Srpska pravoslavna crkva, i to dovođenjem u pitanje vraćanja imovine manastiru Dečani, čime Priština paradoksalno ne ispunjava odluke sopstvenog tzv. Ustavnog suda.

Dame i gospodo,

Dugo sam razmišljao kako da ilustrujem stvarnu sliku svakodnevice nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Navešću samo neke od činjenica. Prema našoj evidenciji nesmanjen je intenzitet obespravljivanja nealbanskog stanovništva, a ni broj etničkih motivisanih incidenata se nažalost nije smanjio. I u poslednjem izveštajnom periodu zabeleženi su brojni incidenti, govor mržnje, zastrašivanja, kršenja prava na pravično suđenje, ugrožavanja prava na slobodu kretanja i verskih prava, skrnavljenja crkava i grobova. Neprihvatljivi su i učestali napadi na objekte Srpske pravoslavne crkve, a posebno ponižavajuć odnos prema srpskoj kulturnoj i duhovnoj baštini na prostoru Kosova i Metohije, uključujući i 4 spomenika koji su uvršteni na Listu svetske baštine Uneska. Sveštenicima i monaškim zajednicama se nameću brojne administrativne i tehničke barijere, čime se otežava, pa čak i onemogućava njihov opstanak na crkvenim imanjima.

Kada je reč o pravima građana, pokušajte da zamislite da vam je oduzeto elementarno političko i građansko pravo da glasate. Srbima u Pokrajini je to urađeno i to uz učestala zastrašivanja i nasilne upade specijalnih snaga Rosu, koji su instrument za sprovođenje ciljeva Prištine pod izgovorom navodne borbe protiv kriminala. U decembru prošle godine Bratislav Nikolić, predsednik opštine Štrpce, pritvoren je pod sumnjom za organizovani kriminal i korupciju - još nije optužen i drže ga u pritvoru u Podujevu. Jedini razlog je pravljenje dodatnog i konačnog pritiska na srpsku zajednicu u Štrpcu.

Na koji način se opravdava borba protiv kriminala kada se specijalne snage Rosu koriste za upade na seoske slave, pretresanje škola i kidnapovanje vozača sanitetskog vozila koji je prevozio medicinsku infuziju i lekove? Koji su motivi i racionalizacija ovih postupaka? Samo pokušajte da zamislite i da se stavite u cipele Dragice Gašić, jedine srpske povratnice u Đakovicu. Zamislite da vam je i dalje zbog vašeg porekla i nacionalnosti zabranjeno da kupite hleb, jer živite u opštini koju lokalni Albanci ponosno smatraju zabranjenom za nealbance. Da čak jedanaest albanskih organizacija građanskog društva zahteva vaše proterivanje, kao i zabranu da se ikad ubuduće ijedan nealbanac vrati u taj grad. Onda vam je jasan nivo zastrašivanja sa kojima se suočavaju Srbi povratnici. Jasno vam je zašto je procenat povratnika ispod 2% i zašto je on i dalje jedan od najmanjih na svetu. Dozvolite mi da postavim pitanje, da li su ovo odlike društva koje se prema svetu predstavlja kao demokratija i faktor stabilnosti u regionu?

Svesni smo da dijalog ima širu dimenziju i da može uticati na situaciju u celom regionu. U prilog tome svedoče i sve izjave srpskih zvaničnika, uključujući i samog predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. „Bolje sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati“ reči su našeg predsednika koje najbolje opisuju politiku mira, pomirenja, regionalne saradnje koju sprovodi srpsko rukovodstvo, vođeno vizijom izgradnje zajedničke i prosperitetne budućnosti Balkana.

Verujem da je odgovornost današnjih lidera da stvore jasnu zajedničku viziju za buduće generacije. Takvu viziju pokazali su lideri i Beograda i Tirane stvarajući Otvoreni Balkan, inicijativu iz regiona za region, koja već daje konkretne rezultate. Srbija je u više navrata, bez razumevanja druge strane, ispružila ruku ka Prištini pozivima za uključivanje u ovu inicijativu, računajući da će postojati svest o važnosti ekonomskog povezivanja i napretka za dobrobit građana celog Balkana.

Dame i gospodo,

Kategorički odbacujemo argumentaciju Prištine o navodnoj protivustavnost formiranja Zajednice srpskih opština, jer je jasno da stav Prištine prema ovoj obavezi predstavlja odnos prema srpskom narodu u Pokrajini i ukazuje da se ona protivi tome da se srpski narod organizuje kao etnička zajednica i tako ostvari svoja kolektivna prava. Njihov pristup ima za cilj, kao poželjan model, sredine bez Srba, kao što su Priština, Đakovica ili Peć, ili neka druga slična mesta u Pokrajini. Za našu stranu je neprihvatljivo da Priština već punih 3.470 dana odbija da ispuni svoje obaveze i da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština, i uveravam vas da, bez obzira na ovu činjenicu, Srbija neće odustati od napora za pronalaženje kompromisnog rešenja za trenutnu situaciju.

Podsetiću vas da predstavnici Prištine, iako u svojim istupanjima često ponavljaju da je slučaj takozvanog "Kosova" gotova stvar, već 14 godina nisu priznati od strane većine članica UN. Ako je tzv. nezavisnost Kosova realnost, zašto onda imamo dijalog? Zašto je onda sve više pritiska na Beograd za potrebu obostranog priznanja? Ono što trenutno političko rukovodstvo Prištine odbija da prihvati je da se Beograd ne može zaobići u potrazi za konačnim rešenjem. To važi i u slučaju sve učestalijih najava članstva Prištine u međunarodnim organizacijama. Da li će ovakvi potezi pomoći stvaranju potrebne atmosfere za dijalog? Da li pak na ovaj način nagrađujemo destruktivno ponašanje Prištine i odbijanje dijaloga? Naše viđenje je da pokušaji učlanjenja tzv. "Kosova" u međunarodne organizacije predstavljaju nedopustiv čin i Srbija će odlučno nastupati protiv takvih koraka Prištine.

Tokom prošle sednice ovog uvaženog tela u aprilu ove godine mogli smo čuti pozive pojedinih članica SB UN za smanjivanjem, pa čak i gašenjem UNMIK, uz objašnjenje da Priština ima sopstvene i funkcionalne institucije. Međutim, okolnosti koje sam vam predočio i situacija na terenu nas iznova podseća da je međunarodno prisustvo u našoj južnoj pokrajini još uvek neophodno i s tim u vezi, podržavamo napore koje ulažu UNMIK, KFOR, EULEKS i OMIK u okviru svojih mandata. Srpsko i drugo nealbansko stanovništvo na Kosovu i Metohiji ima najviše poverenje u međunarodno prisustvo i smatra ga garantom bezbednosti, što dodatno potvrđuje da međunarodne misije moraju ostati angažovane u nesmanjenom obimu i kapacitetu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

Na kraju,

Želim da ukažem da u poslednje vreme u svim međunarodnim forumima čujemo pozive na poštovanje principa UN. Podržavamo teritorijalni integritet svih članica UN. Ali, šta je sa Srbijom? Želeo bih da upitam cenjene članice ovog uvaženog tela da li se potrebe primene principa iz Povelje UN odnose samo na neke ili na sve njene članice? Kao država koja dosledno poštuje međunarodno pravo i još uvek trpi posledice kršenja istog, verujemo bi Povelja UN i međunarodno pravo, uključujući teritorijalni integritet i suverenitet država, trebalo da se poštuje od strane svih i primenjuje neselektivno na sve države članice UN. Podsetiću vas da je upravo ovo telo pre više od dve decenije donelo rezoluciju 1244 kojom je potvrđen teritorijalni integritet Srbije, ali to nije sprečilo pojedine države da priznanjem tzv. „Kosova“ pogaze principe UN, ali i rezoluciju koju su same donele prilagođavajući međunarodno pravo svojim interesima i ciljevima. Upravo zato, sve češće pominjanje slučaja „Kosova“ je pokazatelj da je pravljenjem presedana otvorena Pandorina kutija, jer snaga svakog principa počiva na njegovoj potpunoj i univerzalnoj primeni i bezuslovnom pridržavanju. Primetićete da sam u svom izlaganju postavio mnoštvo pitanja i izražavam nadu da ćemo danas od Vas, poštovanih članica SB UN i predstavnika Prištine, čuti odgovore na bar neka od njih, jer žitelji Kosova i Metohije, bilo koje nacionalnosti, bilo da su Srbi ili Albanci to zaslužuju. Svi žitelji Kosova i Metohije sa punim pravom očekuju poboljšanje atmosfere i primirivanje tenzija na etničkom nivou koje su preduslov za normalan život. Za takav korak neophodna nam je konstruktivnost  koja na strani Srbije neizostaje, ali i istinska puna podrška međunarodnih činilaca. Ističem da Srbija uvek bila i ostaje duboko posvećena pronalasku održivog rešenja mirnim putem, a zarad mira, stabilnosti i zajedničke budućnosti. Hvala.

Izvor/Foto: www.mfa.gov.rs 


Verzija za štampu
Vesti
Novi vizni režim za državljane Višenacionalne Države Bolivije
Konkursi za sufinansiranje projekata Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja
Govor ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića na sednici SB UN povodom izveštaja o radu UNMIK
Istraživanje o državljanima R. Srbije koji žive u inostranstvu
Selaković: Intenzivna diplomatska aktivnost u Njujorku, afirmisali smo našu politiku
Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
Predsednik Vučić predsedavao Samitom u okviru inicijative Otvoreni Balkan
Selaković sa ministrom spoljnih poslova Paragvaja
Uručenje zvanične opreme fudbalske reprezentacije Srbije
Poseta kancelariji Počasnog konzulata Srbije u Paragvaju
Zvanična poseta Paragvaju
Putovanje maloletnih lica preko državne granice Srbije
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Argentine Osvaldom Narsisom Marsikom
Predsednik Vučić položio zakletvu
Predsednik Vučić na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma
Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju
eKonzulat: mogućnost on line podnošenja zahteva za vize D
Izbori - video RIK-a o glasanju u inostranstvu
Конкурс за суфинансирање пројеката
Захтев за упис у бирачки списак за бираче који ће гласати у иностранству
Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта
Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију
Дан државности Републике Србије
Признање сертификата о вакцинацији Р. Србије
Režim ulaska u Republiku Srbiju - Uredba Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19
Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију
Опроштајна посета Уругвају
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Одлукa о додели националних признања
Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету
Председник Вучић примиo акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Аргентине
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
Параглајдинг репрезентација Србије на светским такмичењима у Аргентини
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања
Захвалност Аргентини на подршци територијалном интегритету Србије
Састанак на високом нивоу посвећен обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља
Одлуке о суфинансирању пројеката
Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО
Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе
Кампања заштите имовинских права Срба у Федерацији БиХ
Председник Вучић примиo акредитивна писма амбасадора који покривају Србију на нерезиденцијалној основи
Изложба „Несврстани свет“ увод у обележавање 60 година Покрета несвртаних земаља
Омаж Х. Л. Борхесу
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PREDLOGA ZA DODELU NACIONALNIH PRIZNANJA ZA IZUZETAN DOPRINOS, REZULTATE I ZASLUGE U OBLASTI OSTVARIVANJA SARADNJE I JAČANJA VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, KAO I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu - 22. jul 2021.
Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер
Србија остварила велики успех у области дигитализације
Селаковић позвао представнике чланица ПНЗ да се у октобру окупе у Београду
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
КАНДИДАТУРА СРПСКЕ НАУЧНИЦЕ ЗА ПРЕСТИЖНУ ЕВРОПСКУ НАГРАДУ У ОБЛАСТИ БИОМЕДИЦИНЕ
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА
Онлајн конференција УСДСР о новом дигитализованом начину конкурисања за суфинансирање пројеката
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
Republika Srbija u Mesecu Frankofonije
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Одржан први састанак Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније
Уручивање признања у Амбасади Републике Србије у Аргентини
Буенос Ајрес у бојама српске заставе
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
Срећан Дан државности Републике Србије! Happy #Statehood Day of the Republic of Serbia! Feliz Día Nacional de la República de Serbia!
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Србија одаје почаст жртвама Холокауста
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
УПУТСТВО о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID-19
Садржина захтева који се упућује Привредној комори Србије
РАСПИСАН КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ
Опроштајна посета амбасадора Републике Аргентине
"ВЕЛИКАНИ ИСТОРИЈЕ, БРОЈНА ЛИЦА ЈЕДНОГ ГЕНИЈА" текст објављен 06.01.2021. у Ла Пренса, написао Пабло Де Вита
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Министар Селаковић примио у опроштајну посету амбасадора Аргентине
Marina Abramović na festivalu Santiago a Mil 2021
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Новогодишња честитка Министарства спољних послова Републике Србије
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
ОГРАНИЧЕЊА УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
Саопштење Министарства спољних послова
Селаковић: Многа искушења учврстила и ојачала пријатељство Србије и Парагваја
USLOVI ULASKA U R. SRBIJU OD 20. DECEMBRA 2020.
Obeležavanje 70. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Republike Paragvaja
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Deseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
Knjiga žalosti povodom smrti Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja
Srbija stvara mogućnosti
Учешће српске виолончелистке Ане Топаловић на Међународном онлајн фестивалу „Музички септембар“ у Тукуману
Prikazivanje srpskog filma KAD SVANE DAN u okviru ciklusa NEPROPUSTIVI FILMOVI u organizaciji Ambasade R. Srbije u Buenos Ajresu, DAIA-e i Univerziteta UCEMA
РЕЖИМ УЛАСКА ПО ЗЕМЉАМА У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ 14. јули 2020. године
DONETE ODLUKE O SUFINANSIRANJU PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA IZMEĐU MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
Nedelja inženjerstva 2020. -Nikola Tesla- virtuelna izložba
Ambasadorka Republike Srbije, Jela Bacović, otvariće izložbu "Energija za budućnost: Nikola Tesla i razvoj hidroenergije" u ponedeljak, 01. juna u 20 časova.
Dr Branimir Jovanović, bivši direktor Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, održaće predavanje „Nikola Tesla kao ličnost i naučnik“ u ponedeljak, 1. juna u 20 časova.
REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANA U R. SRBIJU
Избори за народне посланике - лажни сајт за пријављивање и гласање
PONOVLJEN KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
Избори за народне посланике - наставак спровођења изборних радњи
DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
VAŽNO: Protokol u slučaju kretanja turista od smeštaja do aerodroma
ВАНРЕДНО СТАЊЕ: ПРЕЛАЗАК ГРАНИЦЕ
САОПШТЕЊЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ИЗБОРИ 2020: ПРЕКИДАЊЕ ИЗБОРНИХ РАДЊИ
VAŽNO OBAVEŠTENJE!
Odluka Vlade Republike Srbije – COVID 19
ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Oбележавањe Националног дана Републике Србије, у салону "Никола Тесла"
ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА У ИНОСТРАТНСТВУ
4. МАРТА 2020. ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ СА БОРАВИШТЕМ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ
У салону Никола Тесла, Амбасаде Републике Србије у Аргентини, изложени су нови експонати: лични предмети који су припадали великом српском проналазачу
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u Argentini, Čileu, Peruu, Paragvaju i Urugvaju
Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, је уручила одликовање златну медаљу за заслуге Амб. Сузани Руиз Серути
Народна банка Србије објавила Финансијски водич за повратнике
У Буенос Ајресу је гостовала оперска дива Милијане Николић
Ambasadorka Baćović održala master čas
Izložba Tesle u Paragvaju
ОТВОРЕН САЛОН НИКОЛА ТЕСЛА У АМБАСАДИ Р. СРБИЈЕ У БУЕНОС АЈРЕСУ
ИВАНА ПЕРОВИЋ ЈЕ ОСВОЈИЛА ЗЛАТО НА СВЕТСКОМ КАРАТЕ ПРВЕНСТВУ У ЧИЛЕУ
Конференција поводом затварања изложбе „Женско лице Србије у Великом рату“ у Националној библиотеци Аргентине
Свечани концерт Дечијег националног хора Аргентине и харфисткиње Ленке Петровић у Буенос Ајресу 05.09.2019.
Амбасадорка Р. Србије, Јела Баћовић присуствовала је концерту харфисткиње Ленке Петровић на отварању Недеље харфе у Буенос Аиресу
Nacionalna Biblioteka je objavila članak o izložbi "Žensko lice velikog rata"
РЕПУБЛИКА СРБИЈА - КАНДИДАТ ЗА ИЗВРШНИ ОДБОР УНЕСКА 2019-2023
Отворена изложба "Женско лице Великог рата" у Националној библиотеци Аргентине
Srpska pravoslavna crkva u Buenos Ajresu proglašena za mesto od kulturnog interesa
„Неопходно је да са Перуом градимо стратешке односе“
У Лими је отворен Почасни Конзулат Републике Србије
Donete odluke o sufinansiranju projekata
Ambasadorka Republike Srbije u Buenos Ajresu, Jela Baćović, je tokom meseca juna ove godine posetila provinciju Saltu u Argentini
Unos kućnih ljubimaca - novi Pravilnik
POZIV ZA BESPLATNI TROMESEČNI KURS SRPSKOG JEZIKA PREKO SKYPE-a
Mинистар спољних послова Републике Србије, Ивица Дачић, је посетио стадион „Сентенарио" и Музеј фудбала у Утугвају
Унапређење билатералног политичког дијалога између Србије и Парагваја
Министар Дачић разговарао са председником Парагваја
Министру Дачићу уручена Повеља почасног госта Буенос Аиреса
Шефови дипломатија Србије и Уругваја о билатералним односима, унапређењу економске сарадње и сарадњи у међународним организацијама
Mинистaр Дачића је, на Конференцији Уједињених нација о сарадњи Југ-Југ која се одржава у Аргентини, изјавио да је Република Србија заинтересована за развој свеукупне сарадње са државама које учествују у процесу сарадње Југ-Југ
Министар Дачић разговарао са аргентинским замеником министра спољних послова
Изложба у Националној библиотеци Аргентине поводом обележавања Националног дана Републике Србије, 28. фебруара 2019.године
Povodom proslave srpskih praznika pozivamo na kratak kulturni skup, na Trgu Republike Srbije u Buenos Airesu
Ambasadorka Republike Srbije, Jela Baćović, je posetila Provinciju Korijentes
Njeno kraljevsko veličanstvo, princeza Katarina, poziva na Desetu konferenciju srpske medicinske dijaspore, koja će se održati u Beogradu, od 20 do 22. juna ove godine.
Pozdravni govor gospođe Ambasadorke, Jele Baćović, na prijemu povodom stote godišnjice završetka Prvog Svetskog Rata, organizovana u Džokej klubu u Buenos Airesu
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je raspisalo konkurs za finansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2019. godini
Gospođa Ambasador Republike Srbije, Jela Baćović, je proslavila Srpsku novu godinu zajedno sa srpskom dijasporom u Čileu
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je raspisalo konkurs za finansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. godini.
ZAHTEVI ZA NOVE PUTNE ISPRAVE - VAŽENJE IZVODA IZ MKR BIŠIH REPUBLIKA SFRJ
IZLOŽBA "NIKOLA TESLA. PRONALAZAČ XXI VEKA" U USUAJI
PRIJEM NAŠEG OLIMPIJSKOG TIMA U AMBASADI R. SRBIJE U BUENOS AIRESU
Inauguracija izložbe o Nikoli Tesli u Kordobi
OBAVEŠTENjE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU
Poziv za prijavu potraživanja po osnovu devizne štednje Uprave za javni dug Ministarstva finansija R. Srbije
Proslava Dana državnosti Republike Srbije za dijasporu
Konferencija povodom zatvaranja izložbe o Nikoli Tesli i obeležavanja Dana državnosti R. Srbije, 02.02.2017.god.
Konkurs za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017.god.
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u 2017.god.
Uvođenje lica rođenih 1999.god. u evidenciju vojnih obveznika i Javni oglas za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka
Nikola Tesla, genijalni i ekscentrični srpski pronalazač, u izložbi koja obuhvata njegov život i delo (La Nacion)
Predaja akreditivnih pisama amb. Jele Baćović predsedniku Urugvaja dr Tabareu Vaskesu
Poseta pomoćnika ministra pravde Republike Srbije Čedomira Backovića Buenos Airesu 15-17. novembra 2016. godine
Inauguracija izlobe "Srbija:1914, uloga žene u Velikom ratu", Tukuman
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
Sastanak bilateralnih političkih konsultacija između MIP Srbije i Urugvaja, održan u Montevideu
Sastanak bilateralnih političkih konsultacija između MIP Srbije i Argentine, održan u Buenos Airesu
Ciklus srpskog filma na Univerzitetu CEMA
XIII Ciklus evropskog filma, 5 - 22. maj
Koktel za predstavnike srpske dijaspore
Predaja originala akreditivnih pisama ambasadora Republike Srbije, Jele Baćović, predsedniku Argentine, Mauriciju Makriju
Izbori za narodne poslanike R.Srbije, 24. april 2016. godine
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016.godini
Kњига жалости у Амбасади Србије у Буенос Аиресу
Dan državnosti Republike Srbije, 15. februar
Predaja kopija akreditivnih pisama ambasadora R. Srbije, Nj.E. Jele Baćović
Predsednik Republike Srbije Tomisalv Nikolić u Argentini
Otvorena izložba „Itinerarium Romanum Serbiae – Putevima rimskih imperatora u Srbiji“, Ministarstvo kulture Buenos Airesa, 31. oktobar 2015. godine
Non Paper - Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?
Akcija prikupljanja humanitarne pomoći za prihvat izbeglica i migranata u Republici Srbiji
Otvorena izložba “Itinerarium Romanum Serbiae” u Montevideu
Inauguracija izložbe Snežane Čomor u Argentini, 4-20.09.2015.godine
Razmena učenika srednje škole između Srbije i Argentine
Inauguracija izložbe "Srbija 1914" u Buenos Airesu
Izložba "Srbija 1914"
Srpski dokumentarni film “Cinema komunisto” na XII Smotri evropskog filma u Buenos Airesu, 8-14. maja 2015. godine
Konferencija o Miloradu Paviću na II Međunarodnom susretu književnosti fantastike u Buenos Airesu, 8-12. maja 2015. godine
Poseta Srbiji amb. Huana Valje Ralija, direktora Nacionalnog instituta za spoljnu politiku Argentine (ISEN), 25-26. februara 2015. godine
"Ciklus srpskog filma" u Vicente Lopezu
Reprezentacija Srbije na Madjunarodnoj olimpijadi nauke u Mendozi
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u poseti Argentini i Čileu
APEL ZA POMOĆ UGROŽENIMA U SRBIJI - VAŽNA INFORMACIJA
Odluka o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava
Inauguracija Filmskog Festivala “Al Este del Plata” srpskim filmom Cinema Komunisto, Mile Turajlić
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova povodom incidenata na utakmici Srbija – Albanija
OTVARANJE KNJIGE ZALOSTI U AMBASADI R. SRBIJE
Saopštenje Ministarstva zdravlja Republike Srbije o potrebama za lekove
Prijem povodom Dana državnosti
Prijavljivanje birača za glasanje u inostranstvu na izborima za Narodnu Skupštinu Republike Srbije 16. marta 2014. godine
„Milanski edikt 313-2013, Srbija“
Proslava Dana frankofonije u Buenos Airesu, 20. marta
Brazilska i srpska muzika za violinu i klavir
U slavu akvarela
U organizaciji Ambasade R.Srbije u Buenos Airesu, delegacija Univerziteta u Beogradu boravila je u junu u Argentini, gde je posetila Univerzitet Buenos Aires i Nacionalni univerzitet la Plata.
Sajam zapošljavanja „Back2Serbia“
Film “Montevideo, Bog te video” na Festivalu evropskog filma u Buenos Airesu
Otvaranje Počasnog konzulata Republike Srbije u Provinciji Buenos Aires
Parlamentarni izbori u Republici Srbiji, 6. maja 2012.
Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju
Ukidanje viza izmedju Republike Srbije i Istočne Republike Urugvaj
Arhiva vesti