| |     Español | english  
Naslovna
Vojna obaveza

 

Regulisanje vojne obaveze

 

Služenje vojnog roka

Vojna obaveza

INFORMACIJA O BORAVKU REGRUTA U INOSTRANSTVU

Narodna skupština Republike Srbije je usvojila novi Zakon o vojnoj, radnoj i materijalkoj obavezi 26.oktobra 2009. Uslovi za odlazak i boravak vojnih obveznika – regruta u inostranstvo, kao i njihove obaveze i prava su nepromenjene u odnosu na prethodni Zakon o Vojsci Jugoslavije.

Bitne izmene u odnosu na prethodni zakon su sledeće:
Regrutna obaveza nastaje u kalendarskoj godini kada regrut navršava 18 godina i traje do kraja kalendarske godine u kojoj regrut navršava 30 godina života.

Obavezu služenja vojnog roka regrut izvršava u jedinicama Vojske Srbije sa oružjem ili bez oružja. Vojni rok traje 6 meseci. Vojna obaveza u civilnoj službi traje 9 meseci.

Na služenje vojnog roka upućuje se regrut, koji je ocenjen da je sposoban za vojnu službu, u kalendarskoj godini kada navršava 19 godina života. Regrut koji je upisao fakultet, odnosno drugu višu školu ili strukovne studije na služenje vojnog roka se upućuje kada završi upisnu školu, ali najkasnije do kraja septembra kalendarske godine u kojoj navršava 27 godina života. Regrut koji se ne uputi na služenje vojnog roka do kraja kalendarske godine u kojoj navršava 27 godina života, upućuje se na služenje vojnog roka najkasnije do kraja kalendarske godine u kojoj navršava 30 godina života. Prethodnim zakonom ovaj rok je bio 35 godina.

Svi vojni obveznici koji doputuju u inostranstvo sa namerom da borave duže od godinu dana obavezni su da se u roku od 30 dana prijave nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu radi uvođenja u vojnu evidenciju, kojom prilikom se uplacuje 4 USD na ime stvarnit troskova.

Vojnom obvezniku - regrutu, koji boravi na konzularnom području Ambasade, može se odobriti produženje boravka u inostranstvu najduže do kraja novembra kalendarske godine u kojoj regrut navršava 27 godina života donošenjem odgovarajućeg rešenja. Za odobrenje privremenog boravka u inostranstvu regrutima starijim od 27 godina potrebna je saglasnost Ministarstva odbrane R.Srbije.
Status regruta koji su rođeni pre 31.decembra 1979.g. biće regulisan od strane Ministarstva odbrane i nadležnog Vojnog odseka u skladu sa novim zakonom. Ova kategorija regruta nije potrebno da na dalje podnosi zahtev za odobrenje boravka u inostranstvu.

Detaljnije informacije u vezi sa vojnom obavezom se mogu pročitati na sajtu Ministarstva spoljnih poslova (www.mfa.gov.rs).

 

Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Konzularnom odeljenju Ambasade.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Advokatske kancelarije
Konzularna nadležnost
Putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Statusna pitanja
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga
Formulari